Corona in Twente

Veiligheidsregio: ‘Virus komt dichterbij en we staan er ronduit slecht voor’

Tijdens een wekelijkse persbijeenkomst laten de Veiligheidsregio Twente en de GGD weten dat de situatie in Twente niet goed is. De druk op de zorg neemt toe en het virus heeft de regio terug in zijn greep. Vorige week waren het er nog 1000 besmettingen, de afgelopen zeven dagen zijn het al 1584. “Wij staan er ronduit slecht voor”, laat Sander Schelberg, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente weten.

Hij maakt duidelijk dat het nu niet meer alleen gaat om de eigen verantwoordelijkheid, maar juist om een gezond verstand van mensen: “De situatie nu is anders, veel complexer. Het virus komt dichterbij. Moet je nu meer dan drie mensen thuis ontvangen en een verjaardag vieren? Ik denk niet. Denk er gewoon goed over na.”

Schelberg wil ook geen discussies meer voeren over het wel of niet dragen van mondkapjes of het nakomen van andere maatregelen: “Hier hebben we geen tijd meer voor. Anders discussiëren we ons zelf de ziekenhuizen in. We doen het voor elkaar.”

Noodverordening 14

Onlangs werd noodverordening nummer 14 getekend. Ook hier wordt duidelijk dat het naleven van de maatregelen prioriteit heeft. “Deze noodverordening laat geen ruimte meer over voor regionale besluiten. Maar er is op dit moment ook geen ruimte voor ontheffingen denk ik. Juridisch geeft de verordening er ook geen mogelijkheden voor en dat is ook logisch, gezien het aantal besmettingen”, aldus Schelberg.

Druk op de zorg

Met name de mensen in de zorg merken de toenemende besmettingen. “We zien in het hele land een enorme toename van mensen die in de ziekenhuizen terechtkomen”, aldus Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD. “De reguliere en planbare zorg komt hierdoor onder druk te staan en dat zien we natuurlijk ook in Twente. We vragen daarom aan mensen om juist nu niet de grenzen op te zoeken.”

Sander Schelber Annina Romita
Sander Schelberg tijdens een persmoment van de Veiligheidsregio Twente. © Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.