Enschede

‘Eigenaren Apollo-Vredestein misbruikten Hongaarse staatssubsidie’

De familie Kanwar uit India, grootaandeelhouder van autobandenconcern Apollo, heeft mogelijk misbruik gemaakt van de bijna 100 miljoen staatssubsidie, die Hongarije Apollo verstrekte om in dat land een nieuwe productievestiging voor dochterbedrijf Vredestein te bouwen.

460969 960731
Archieffoto: Marieke Amelink

Dat schrijft het internetplatform Follow the Money (FTM). Met toestemming van de Europese commissie verstrekte Hongarije de bijna 100 miljoen voor de bouw van de nieuwe fabriek.

Matrijzen duur betaald

Volgens FTM heeft de leiding van Apollo Hongarije extra veel laten betalen door via een gekunstelde constructie de prijzen op te drijven van de inkoop van matrijzen waarmee de banden in de nieuwe fabriek worden gebouwd. Die matrijzen werden besteld bij Joyschmidt, een bedrijf uit India dat de kost normaliter verdient met productie van kruiden en medicijnen.

Vinger in de pap

Volgens FTM had de familie Kanwar een vinger in de pap bij deze onderneming. De in Hongarije afgeleverde mallen zouden dan ook niet zijn gemaakt door Joyschmidt, maar dragen de gravering van Classic Auto Tubes Limited (Catl), inmiddels omgedoopt tot Classic Industry and Export Limited (CIEL).

Veel duurder dan de concurrent

Apollo bestelde voor 7 miljoen euro matrijzen bij Joyschmidt. Die leverde de mallen voor prijzen die veel hoger waren dan die van concurrenten, zoals het Chinese Himile, of het Duitse Herbert. Zo belandde er extra Europees geld in de zakken van de Kanwars. In een reactie meldt Apollo, dat de constructie met Joyschmidt nodig was, omdat CIEL destijds nog niet in staat was om zelf de matrijzen te exporteren.

Geld terug vorderen

Professor Pieter Kuypers, als hoogleraar Europees en nationaal aanbestedingsrecht verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en tevens advocaat bij AKD Benelux Lawyers, zegt tegen FTM dat het boven de boekwaarde leveren van gietvormen de Kanwars duur kan komen te staan. „De Europese Commissie heeft het recht om na onderzoek geld terug te vorderen bij dat gelieerde bedrijf, dan wel bij Apollo als de leveranciers onderdeel zijn van de Apollo Groep.’ Mocht Hongarije dat geld niet zelf terugeisen, dan is het volgens Kuypers mogelijk om naar het Hof van Justitie te gaan om de overheid daartoe te dwingen.

Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.