Hengeloos Peil

Mariska ten Heuw: 'Je kunt alleen maar begroten wat je weet'

Begin dit jaar stond Hengelo er financieel gezien prima voor. En nu, na zeven maanden corona, is er nog steeds geen reden tot paniek. Dat liet wethouder Mariska ten Heuw (SP) maandag 12 oktober weten in Hengeloos Peil. Ook kwam ze nog even terug op het vertrek van raadslid én partijgenoot Marie-José Huis in 't Veld, nu bijna 3 weken geleden.

Goedgevulde spaarpot

"Netto heeft corona ons nu 1 miljoen euro gekost, maar met een spaarpot van 28 miljoen kunnen we dat wel hebben. Het is echter de vraag wat de gevolgen van deze tweede golf zullen zijn. Er zullen extra uitgaven zijn en daar staan minder inkomsten tegenover. Het is daarbij de grote vraag wat we aan compensatie van het Rijk kunnen verwachten."

'We hoeven niet te bezuinigen'

Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over de meerjarenbegroting 2021-2024. Er wordt de raad een sluitende begroting voorgelegd. Ten Heuw: "We hoeven niet te bezuinigen, niet te korten op subsidies. Maar in hoeverre deze crisis maakt dat we volgend jaar al moeten bijsturen, valt niet te zeggen. Je kunt alleen maar begroten wat je weet."

icon_main_quote_red_glyph

Mijn voorgangers hadden altijd geld over en konden voor sinterklaas spelen

Mariska ten Heuw

Crisiswethouder

Mariska ten Heuw is wethouder sinds 2010, óók een jaar waarin we in een crisis zaten: "Ik heb als wethouder nog nooit een jaar gehad dat er géén zorgen waren over de gemeentefinanciën. Mijn voorgangers hadden altijd geld over en konden voor sinterklaas spelen. Die tijden liggen heel ver achter ons, want we weten nu wel dat ook de komende jaren lastig zullen worden."

Mariska ten heuw
"Ik heb als wethouder nog nooit een jaar gehad dat er géén zorgen waren over de gemeentefinanciën." © 1Twente

Hengeloos Peil op tv

De volledige oktobereditie van Hengeloos Peil is vrijdag 16 oktober om 22.00 uur te zien bij 1Twente Hengelo op de kabel. Daarin naast Mariska ten Heuw verder Kasbahbewoner Lukas Schoonhoven over de in de Kasbah geplande zorgwoningen, horecavoorman Berto Mulder over de gevaren van ondermijning in deze moeilijke tijden en Maarten Jansen, huisarts en voorzitter van de Hengelose Huisartsenvereniging, over hoe de Hengelose artsen omgaan met de uitdagingen waarvoor corona hen stelt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.