Hengeloos Peil

Corona-spoedpost in Hengelo vanaf nu weer stand-by

De corona-spoedpost tegenover ZGT Hengelo gaat een dezer dagen weer open om mensen met 'corona-achtige verschijnselen' in de avonduren en de weekenden op te vangen, zodat de reguliere huisartsenpraktijken niet teveel belast worden met deze 'gevaarlijke klanten'. De spoedpost ging op 25 maart tijdens de eerste golf open, maar bleef de afgelopen maanden volledig ingericht, zodat opstarten moeiteloos weer zou kunnen. Huisarts Maarten Jansen vertelde dit maandagavond tijdens Hengeloos Peil.

Twee zieke collega's

Jansen was uitgenodigd om te vertellen over hoe de huisartsen reageerden op het nieuws dat twee collega's van huisartsenpraktijk Contrast corona hadden opgelopen, alsmede enkele andere medewerkers van deze praktijk naast ZGT Hengelo.

Complexe tijd

“Het is sowieso al een complexe tijd om de zorg op peil te houden. Wanneer er iemand ziek wordt in je praktijk wordt het lastig om door te werken”, zegt Jansen. Bij huisartsenpraktijk Contrast kon de zorg worden opgevangen binnen de praktijk door de vier overgebleven huisartsen.

'Wij schalen de reguliere zorg af'

Maarten Jansen is zelf huisarts bij huisartsenpraktijk Duodoc. Samen met zijn collega-huisarts runt hij de praktijk. “Mocht ik ziek worden, dan wordt de zorg overgenomen door mijn collega. Ook schalen wij de reguliere zorg af.” Wanneer een hele praktijk besmet zou raken, nemen de overige huisartsenpraktijken in Hengelo de patiënten tijdelijk over.

Huisarts op afstand

Jansen vindt het wel een prettige manier van werken nu: "We kunnen als huisartsen effectiever met onze tijd omgaan, doordat er meer consulten plaatsvinden via bellen en beeldbellen. Voorheen was er altijd de druk vanuit de wachtkamer en het feit dat een consult maximaal 10 minuten mocht duren, maar nu kun je je tijd veel beter verdelen. De telefonische afspraken kunnen vaak sneller, waardoor er meer tijd overblijft voor die mensen die wél naar de praktijk komen."

Oplossing voor huisartsentekort?

Of deze nieuwe manier van werken dan ook dé oplossing is voor het huisartsentekort? Jansen zegt van niet: "Nee, dat probleem ligt breder. We moeten collega's elders uit het land blijven enthousiasmeren om naar het oosten te komen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.