Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Stoffen mondkapje kan broeinest van bacteriën zijn'

Steeds meer Twentenaren dragen een stoffen mondkapje in de publieke ruimte als bescherming tegen het coronavirus. Het stoffen mondkapje kan echter broeinest van bacteriën zijn voor wie geen goeie hygiëne in acht neemt. Die maskers bevatten 10 tot 20 keer meer bacteriën dan geteste chirurgische exemplaren, blijkt uit een recent onderzoek van Universiteit Antwerpen.

Volgens Belgische wetenschappers van het Lab voor Toegepaste Microbiologie en Biotechnologie van Universiteit Antwerpen kunnen bacteriën in vieze maskers in het ergste geval acne en andere huidinfecties veroorzaken, vooral in combinatie met wrijving van het gezichtsmasker op de huid. Ook longinfecties of voedselinfecties kunnen optreden als een vuil masker met de handen wordt aangeraakt. Wie goeie hygiëne hanteert heeft overigens weinig te vrezen. Wie een stoffen masker dagelijks na gebruik wast met zeep en water op minimaal 60 graden verkleind de risico's. Ook een stoomstrijkijzer kan helpen om een stoffen mondmasker weer sterieler te maken.

Link: Onderzoek mondkapjes Universiteit van Antwerpen

Nederlanders van 13 jaar en ouder moeten straks verplicht een niet-medisch mondkapje gaan dragen in publieke ruimtes. Dat is één van de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft ingesteld. Juridisch moet deze maatregel nog worden geregeld, zodat het ook gehandhaafd kan worden. De zuiderburen kregen in juli te maken met een verplicht mondmasker in openbare publieke gelegenheden. Daarop ontstond een discussie over de hygiëne van mondkapjes bij onzorgvuldig gebruik.

De Nederlandse overheid adviseert om mondkapjes niet langer dan 3 uur per keer te gebruiken, omdat het mondkapje dan vochtiger wordt door de uitgeademde lucht. Bacteriën en virussen kunnen zich dan gemakkelijk verspreiden als de drager met de handen aan het masker zit. Daarnaast zorgt een vochtig masker in combinatie voor een aangename temperatuur ook voor een explosieve groei van aanwezige bacteriën en virussen op het masker.

Link: Advies mondkapjesgebruik Rijksoverheid.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.