Enschede
Cultuur
Video

Enschedees wereldpodium De Tor vijftig jaar

Aan de gemiddelde Enschedeër gaat het wat voorbij, maar Jazzpodium de Tor is wereldberoemd. Letterlijk. Tal van legendarische namen uit de jazzgeschiedenis traden er op - en kwamen terug. Maar ook hedendaagse grootheden komen er graag. De Tor behoort dit jaar al vijftig jaar tot een van de belangrijkste mondiale jazzpodia.

Fifty Years in Heaven. Zo heet het biertje dat De Tor, samen met de jongens van Johnny’s Thursday (van de Porter van Brand), brouwde ter gelegenheid van haar gouden jubileum. Willem Habers, voorzitter van de Enschedese jazzclub, legde in 1Twente Vandaag het verband tussen bier, jazz en goud.

Jazzgeschiedenis

Chet Baker, Dizzy Gillespie, Benny Bailey, Jasper van het Hof, maar ook Eric Vloeimans, Jan Wessels en Benjamin Herman waren of zijn van die terugkerende musici op de planken van dat wat weggestopte Enschedese cluppie. Alleen al om die reden is het natuurlijk een gotspe dat de stad de jazzopleiding van het conservatorium vrijwel zonder slag of staat naar Zwolle liet verhuizen. Er is jazzgeschiedenis geschreven in De Tor. Contemporaine ontwikkelingen vinden plaats pal voor je neus. Al vijftig jaar lang.

Willem Habers Ernst Bergboer
Willem Habers vertelt over 50 jaar mondiale jazzgeschiedenis in Enschede © Ernst Bergboer

Jubileumactiviteiten

Reden voor De Tor om een jubileumbiertje te brouwen. Van die Fifty Years in Heaven is duizend liter gebrouwen. Een special edition, dus. “Wat vinden we nou lekker aan bier?” was de vraag waarmee Tor-adepten en de bierbouwers van Johnny Thursday de aftrap deden, vertelde Habers in 1Twente Vandaag. Het resultaat is een bier dat “doet denken aan Straffe Hendrik”, de triple van de Burgse brouwerij De Halve Maan.

1Twente Special in de maak

De Tor tovert uiteraard nog meer uit de hoge jubileumhoed. Er staan bijzondere concerten op het programma (waarvan het de vraag is of ze door kunnen gaan). Volgende maand komt er De Tor-wijn uit: One for my baby (wit) en One for the road (rood). De Tor opereert voorlopig vanuit het Mystiek Theater in de Spinnerij, waar op anderhalve meter afstand zo’n tachtig man publiek in past. 1Twente heeft een special in voorbereiding over de geschiedenis van het roemruchte Enschedese jazzpodium. In januari wordt die uitgezonden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.