Video

Denekampse mbo'er wint bijzondere chemieprijs

Benzjie Kamphuis, een oud-student van ROC van Twente, is onlangs winnaar geworden van de Gouden Vlam – het beste chemische afstudeerverslag in het mbo. Zij won de prijs voor haar verslag over de optimalisatie van de In Vitro Release van injecteerbare medicatie.

In jip-en-janneketaal: Kamphuis deed testen in een buisje. “In een buisje bootsen we een lichaam na. En dan worden er allerlei testen uitgevoerd”, probeert de winnares haar onderzoek toe te lichten. “Het is allemaal geheim. Dus ik mag niet te veel vertellen.”

Haar afstudeeronderzoek deed de ex-leerling bij Nanomi in Oldenzaal – een bedrijf dat injecteerbare medicijnen ontwikkelt. “Hier heb ik me met name op de In Vitro Release-manier gericht en er uiteindelijk mijn afstudeerverslag over geschreven”, aldus Kamphuis. “Ik heb gekeken naar de afgifte van een medicijn in ontwikkeling. Voor medicijnafgifte is het belangrijk dat concentraties langere tijd constant blijven. Onder meer temperatuur speelt hierbij een grote rol.”

Benzjie Kamphuis Henkten Harkel
Benzjie Kamphuis in de studio van 1Twente. © Henk ten Harkel

Haar verslag bleek zo goed te zijn dat het ROC van Twente hem naar de KNCW, de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, stuurde en Kamphuis uiteindelijk mocht presenteren wat ze een half jaar lang heeft onderzocht. “Tijdens de avond van de chemie mocht ik mijn onderzoek presenteren en heb de prijs uiteindelijk gewonnen”, vertelt ze trots.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.