Corona in Twente

MST test tuberculosevaccin tegen corona en zoekt proefpersonen

Medisch Spectrum Twente onderzoekt het effect van een tuberculosevaccinatie op het coronavirus. Het gaat met name om de vraag of de inenting helpt tegen de luchtwegklachten die ontstaan na een besmetting. En misschien zelfs ervoor zorgt dat je helemaal geen corona krijgt. Het ziekenhuis zoekt 300 proefpersonen.

Coronavirus inenting
Coronavirus inenting © Pixabay

Het is niet de eerste keer dat de zogenaamde bcg-vaccinatie wordt onderzocht als middel tegen een luchtweginfectie, maar wel één van de eerste keren dat het wordt getest tegen het coronavirus. De nu heersende ziekte veroorzaakt namelijk vaak luchtwegklachten.

Bescherming

“We weten dat het bcg-vaccin bescherming kan geven tegen luchtweginfecties”, zegt internist-infectioloog Corine Delsing. “Stel dat het vaccin inderdaad de kans op corona vermindert of bijbehorende klachten terugdringt, dan kan zo’n inenting worden ingezet in een hele vroege fase van een uitbraak van luchtwegvirussen zoals corona.” Het kost namelijk altijd minimaal een jaar tot anderhalf jaar voor je een vaccin hebt. “Als je de tussentijd kan overbruggen met een bcg-vaccinatie, zou dat mooi zijn.”

Proefpersonen

Om die vragen te beantwoorden zoekt Delsing 300 proefpersonen uit Twente. Niet iedereen komt echter in aanmerking. “We zoeken mensen van 60 jaar en ouder, want we denken dat daar met name het gezondheidsvoordeel zit.” Bovendien moeten de testers een chronische aandoening hebben waarvoor begeleiding in het ziekenhuis plaatsvindt en moeten ze geen chronische afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken.

Bijwerkingen

Proberen bij kwetsbare ouderen roept vragen op. Is zo’n inenting dan niet gevaarlijk? “Snap ik”, zegt Delsing. “Het vaccin kennen we al 70 jaar, dus we hebben er veel ervaring mee. We zien vrijwel geen bijwerkingen.” Dan vult de internist-infectioloog toch een mogelijke bijwerking aan: “Je geeft het met een prik in de armen, daar kun je een rood bultje aan overhouden. Maar dat is het eigenlijk wel.”

Inmiddels hebben enkele tientallen Twentenaren zich gemeld als proefpersoon, maar er zijn nog velen nodig. Aanmelden kan via de website van Medisch Spectrum Twente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.