Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Tegen deze spoedwet demonstreert Enschedeër Eldor: ‘Vandaag is de laatste kans’

De corona-spoedwet van het kabinet zorgt in heel Nederland voor protest. De nieuwe wet moet namelijk de bestaande noodverordeningen vervangen en dat vindt niet iedereen leuk. Zoals Eldor van Feggelen uit Enschede. Hij reist morgen naar Den Haag om tegen een komst van de wet te demonstreren. Maar hoe zit het precies?

Van Feggelen is al langer tegen de coronamaatregelen en de manier waarop de overheid regels oplegt. Hij demonstreert al langer en organiseert onder andere de Demonstratie voor de Vrijheid. Hij wil doorgaan tot de spoedwet van tafel is en de “buitenproportionele” maatregelen zijn ingetrokken. Daarom rijdt hij morgen naar Den Haag. Volgens hem de laatste kans om het tij te keren, want de Tweede Kamer debatteert morgen en overmorgen over de ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19’. Beter bekend als de corona-spoedwet.

“De manier waarop de spoedwet werd aangepast, is voor mij een wassen neus”, aldus Van Feggelen. “Ik vind het heel erg ingrijpend dat het publieke debat helemaal niet plaatsvindt.” Verder heeft hij bezwaar tegen de manier waarop de wet is aangenomen. Volgens hem liggen de regels nog niet helemaal vast en wordt er een wet afgekondigd zonder dat de inhoud helder is.

In 1Twente Vandaag zit hij tegenover advocaat Dirk Sanderink. Hij weet precies hoe de wet in elkaar zit. “Klopt”, voegt Sanderink toe. “Een wet hoeft nog niet helemaal in elkaar te zitten. De hoofdlijnen worden vastgelegd, maar de wetgevingstechniek verleent de bevoegdheid om een wet naderhand in te vullen. Dat gebeurt vaker.”

Dirk Sanderink Ernst Bergboer
Advocaat Dirk Sanderink in 1Twente Vandaag.
Beeld: Ernst Bergboer

Van Feggelen uit zijn zorgen precies over dit proces. Hij is bang dat de regering opeens een besluit neemt en een wet in elkaar zet dat de grondrechten niet kan beschermen. “Er staan hoge straffen op sommige overtredingen. Maar er staat bijvoorbeeld niet in over welke overtredingen het gaat.”

Dat de regering zo’n wet nog kan aanpassen, is geen nieuws. Dat zou dus ook met een spoedwet kunnen. Echter kan ook de regering niet zomaar invulling geven aan de wet. “De uitvoering moet altijd binnen de grenzen van een wet blijven”, geeft advocaat Sanderink aan. “Het is wel zo dat op overtreding van ministeriële regelingen en algemene maatregelen van bestuur sancties staan. Maar dat is bijvoorbeeld ook bij de Wet milieubeheer het geval. Als je die overtreedt, kan daar ook een gevangenisstraf opstaan.”

Uit vele hoeken van het land ontstond er kritiek toen bekend werd dat er een spoedwet komt in plaats van nieuwe noodverordeningen. Kritiekpunt: de regering legt in een wet vast dat er bepaalde regels gelden. “Een noodverordening is een wettelijke regeling die door de Veiligheidsregio’s wordt uitgevoerd. Dat gebeurt op basis van bepaalde wetten, zoals bijvoorbeeld de gemeentewet. Die wet zegt dat er met dergelijke verordeningen geen maatregelen getroffen kunnen worden die ingaan tegen de grondwet”, legt Sanderink uit. “Daarom ontstond er een discussie over de vraag of de wettelijke basis van de noodverordening wel goed is. Daarom komt nu een spoedwet. In dit wet is de wettelijke basis wel goed geregeld en krijgt de minister de bevoegdheid om de regelingen uit te voeren.”

De wettelijke bevoegdheid om de noodverordeningen vast te stellen, was de afgelopen maanden beperkt tot regels die niet afwijken van grondrechten in de grondwet. Maar bij een wet, zoals die nu wordt geregeld, kun je wel beperkingen stellen aan grondrechten. Dat betekent dat er in de spoedwet beperkingen aan de ingrijpendheid zijn. “In de noodverordening was bijvoorbeeld de groepsvorming verboden. Dat is een beperking op het recht op betogingsvrijheid. Ook in de spoedwet is dit niet per se toegestaan, maar er wordt straks veel meer gekeken naar de grondrechten. Zo is een groepsvorming bij betogingen wel toegestaan.”

“De politiek en de Tweede Kamer hebben straks meer invloed op de wet”

Sanderink geeft verder aan dat het voor opsporingsambtenaren en politie straks niet meer is toegestaan zomaar te kijken wat er achter de voordeuren van burgers gebeurt: “De wet maakt heel duidelijk dat dit straks niet meer mag. Hier staan de grondrechten boven de wet. Er worden dus meer belangen gewaarborgd. De politiek en de Tweede Kamer hebben straks meer invloed op de wet. Bij de noodverordeningen hadden ze dat niet.”

Voor Van Feggelen is duidelijk dat hij morgen naar Den Haag gaat. “Ik wil mijn stem laten horen. Volgens mij kan het niet zo zijn dat de overheid een wet invoert en wij er niet in mee worden genomen en we ook nog niet weten wat precies in de wet staat.”

Eldor van Feggelen Ernst Bergboer
Eldor van Feggelen wil verder demonstreren.
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.