Enschede
Video

148 waarschuwingen en 50 boetes verder: de stad is bijna scootervrij

Voor de één een opluchting, voor de ander een lastige maatregel: Eén maand geleden werd het verbod op brom- en snorfietsen en speed pedelecs in de binnenstad van Enschede van kracht. En zie daar: de binnenstad is op een klein aantal recidivisten na scootervrij. Dat valt op: “De gemeente Nijmegen belde. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar? Dit willen wij ook.”

50 boetes

Jeroen Wolbrink, die namens de gemeente de scooters uit de binnenstad verbande, is verrast door de positieve reacties. “We wisten dat er veel draagvlak was voor de maatregel. Ik ben tevreden dat het zo snel is gegaan.”

Niet meer rijden, niet parkeren was de boodschap voor de brom- en snorfietsers. De eerste twee weken werden 148 waarschuwingen uitgedeeld aan vermetele scooterrijders die het verbod trotseerden. De hardnekkigen kregen een boete van 104 euro. De afgelopen vier weken werden er 50 uitgedeeld. “Maar het aantal loopt hard terug. We delen er nu twee tot vier boetes per dag uit.”

Maatoplossingen

Wolbrink heeft er geen moeite mee om alle mensen die bezwaar aantekenen persoonlijk te benaderen. “Ik ken de klachten. Van ouderen, mensen die slecht ter been zijn, binnenstadbewoners. We proberen voor maatoplossingen te zorgen.”

Dat het stadscentrum relatief snel scootervrij is geworden, viel ook in andere steden op. “Ik word regelmatig gebeld. Laatst belde Nijmegen. Dit willen wij ook, zeiden ze.” Wolbrink vindt dat mooi, want het zegt iets over het succes van het ingezette beleid, vindt hij.

Stadsbezoekers die nog vragen hebben over het rij- en parkeerverbod voor scooters in de binnenstad kunnen mailen naar bromsnor@enschede.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.