Corona in Twente

Voor het eerst in 36 jaar dit jaar geen Auni-Toernooi

De 36e editie van het jaarlijkse Auni-Toernooi komt er op z’n vroegst in 2021. De editie die voor 27 december aanstaande gepland stond gaat niet door. De reden: het coronavirus dat in een tweede golf over Nederland rolt.

'Geen makkelijke beslissing'

“Gezien de aangescherpte maatregelen hadden we geen andere keuze”, aldus Auni Kandemir vanmiddag in de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag. “Het was met name voor mezelf geen makkelijke beslissing. Mijn naam hangt toch aan het toernooi. Maar verstandelijk gezien was dit de enige optie. Het is erg jammer, maar dit is overmacht.”

Twee weken geleden was Kandemir ook al in de studio Zijn Auni-Toernooi, het in de jaren tachtig door hem opgezette multiculturele voetbaltoernooi, was toen nét genomineerd voor een landelijke prijs op het gebied van verdraagzaamheid. Vandaag is er minder mooi nieuws: het toernooi wordt voor het eerst in 36 jaar afgelast.

Spelmoment AUNI 2019 26
Spelmoment tijdens een wedstrijd van het Auni-Toernooi. © Auni-Toernooi

Sneeuw en ijzel

De dreiging van afgelasting hing wel vaker boven het toernooi, maar het vond uiteindelijk altijd doorgang. “Doordat het toernooi altijd tussen Kerstmis en Oud en Nieuw op de kalender staat, kan het weer je natuurlijk parten gaan spelen. Als het sneeuwt of ijzelt en er moeten teams vanuit de Randstad naar Hengelo komen, levert dat wel eens problemen op. Maar die waren nooit zo groot, dat we het toernooi moesten afblazen.”

Dat is nu dus wel het geval. Voor het eerst in 36 jaar. “De beslissing was op zich niet zo moeilijk om te nemen. Je wilt het niet half-half doen. Als je zoiets organiseert, moet het goed zijn. Voetballen had het misschien nog wel gekund, maar ons toernooi heeft enthousiaste supporters nodig. Als die er niet bij kunnen zijn, lever je zoveel sfeer in, dat moet je niet willen.”

Stemmen

Door het toernooi 2,5 maand van te voren af te gelasten, hoeven er bepaalde kosten niet gemaakt te worden. Om die reden durft Kandemir wel te stellen dat het toernooi volgend jaar wél doorgaat. “Mits het virus dan onder controle is natuurlijk.”

Om nog even terug te komen op de nominatie van die landelijke prijs. Daarvoor kan nog altijd gestemd worden. “We zijn in de race voor de titel Ambassade van de Verdraagzaamheid. Mensen kunnen nog stemmen tot 8 november” via de website van het Paleis van de Verdraagzaamheid. Op zaterdag 14 november zal de prijsuitreiking plaatsvinden in Amsterdam.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.