Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Klokken luiden ter herdenking bombardement Hengelo

Luchtfoto station hengelo 1945
Een luchtfoto van de stationsomgeving van Hengelo na de Tweede Wereldoorlog
Beeld: Stichting Erfgoed Hengelo

De klokken van de Lambertusbasiliek, de Waterstaatskerk en de stadhuistoren luiden op dinsdag 6 oktober van 12:00-12:15 uur. Dat is het moment waarop exact 76 jaar eerder geallieerde bommenwerpers 30 ton explosieven afwierpen op de binnenstad. Op 7 oktober 1944 keerden ze terug om het uiteindelijke doel te raken: de stationsomgeving.

De bombardementen van 6 en 7 oktober 1944 vormen de grootste ramp uit de geschiedenis van Hengelo. Daarbij verloren, voor zover bekend, 112 Hengeloërs en een onbekend aantal Duitse militairen hierbij het leven. De aanblik was volgens ooggetuigen onbeschrijflijk: een vlammenzee woedde door de binnenstad, terwijl de brandweer lange tijd niet kon blussen.

Op 6 en 7 oktober vorig jaar, exact 75 jaar later, zijn de slachtoffers van de bombardementen uitgebreid herdacht. Op dat moment hebben velen de wens geuit om voortaan niet meer aan deze data voorbij te gaan. De luidende klokken roepen op tot herdenking. Ze symboliseren dat Hengelo de slachtoffers van toen niet vergeet.

Het is dan ook de opzet dat ze voortaan ieder jaar op 6 oktober van 12:00-12:15 uur luiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hengelo 43 keer gebombardeerd. Hier bij vielen voor zover bekend 170 slachtoffers. Zestien Hengeloërs kwamen daarnaast om tijdens bombardementen elders.

Monument niet vergeten hengelo
Herdenkingsmonument 'Niet Vergeten' gedenkt burgerslachtoffers van de bombardementen op Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog
Beeld: Stichting Erfgoed Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.