Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

“Essentieel dat we een goed plan voor de markt krijgen”

“Het is essentieel dat Hengelo nu eens een goed plan voor de markt krijgt,” zegt Hans de Gruil, voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo. “Ik roept het college van B en W en de raad op om lef te hebben en ambitie te tonen.”

Als aan De Gruil wordt gevraagd om de balans op te maken waar het de laatste jaren in zijn ogen is misgegaan met het marktplein, dan trekt hij de conclusie dat het heeft ontbroken aan uitvoeren van besluitvorming in Hengelo. Plannen zijn er genoeg gemaakt. “We hebben goeie plannen gehad. Kijk naar ‘Hengelo, we zitten op goud’ of recent naar plannen voor het Hijschgebouw. Er is eigenlijk niet op een doortastende wijze met leiderschap opgetreden om te zorgen dat zaken tot stand kwamen.”

De Gruil is benieuwd welk plan er straks op tafel ligt. Zelf heeft hij er ook wel ideeën over. “Vanuit het erfgoed is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de kwaliteiten die er zijn. De wederopbouwbinnenstad is de kwaliteit van Hengelo en daar moet je gebruik van maken. Dat betekent niet alleen de markt, maar dat je ook naar een groter gebied kijkt. Onderdeel van dat totale plan is de groenkwaliteit. Het Prins Bernhardplantsoen en ook het Bataafse Kamp speelt een grote rol in de beleving van de binnenstad. Daar moeten we niet aan voorbij gaan.”

Een nieuw ontwerp moet passen bij het karakter van de markt en de toekomstvisie van Hengelo. “Het moet een plan zijn waarmee we weer vooruit kunnen en trots kunnen worden op de binnenstad én op het marktplein.” Wat De Gruil betreft, mag er best bebouwing op komen. “Als de functie en de beleving maar aansluit bij de kwaliteit van de wederopbouw en dat die elkaar versterken.” De Gruil vindt dat er drie jaar geleden best een goed plan lag met een replica van het Hijschgebouw op de markt. Dat plan werd door het college van B en W van tafel geveegd, omdat het niet binnen de kaders paste die de gemeenteraad vooraf had gesteld.

Kan de stad het zich wel permitteren als er straks opnieuw niks wordt uitgevoerd? Stel nou dat het plan duurder is dan de financiële ruimte die is aangegeven, gaat het dan weer niet door? Of doen we dan net als we met het stadskantoor hebben gedaan en accepteren dat er een overschrijding komt als het gewoon een goed plan is? "Als het twee of vijf ton duurder is, dan moet dat gewoon kunnen. De raad heeft andere plannen die uitgevoerd zijn, geaccepteerd als er een overschrijding kwam. Geld moet niet allesbepalend zijn als er een goed plan ligt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.