Binnenstad Hengelo

'Het nieuwe marktplein moet écht karakter hebben’

Het co-creatieproces in Hengelo om tot een nieuw marktplein te komen, heeft veel input opgeleverd. Meer dan 1200 ideeën en plannen haalde participatiehuis Rode Wouw op bij de inwoners van de stad. Een landschapsarchitect werkt nu vier scenario's uit die weer moeten leiden tot één ontwerp. Als het aan Hans de Gruil ligt, voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo, dan wordt het plein straks een plein met karakter. "Geen truttig plan en verzamelbak met slappe dingetjes."

De Gruil, die zelf ook stedenbouwkundige is geweest, betreurt dat het marktplein de afgelopen jaren nauwelijks prioriteit heeft gehad. “Het marktplein is eigenlijk het hart van je binnenstad, daar moet je als eerste mee beginnen.”

'Het marktplein leeft bij de inwoners'

Hij vindt het fantastisch dat er de laatste maanden bij inwoners zoveel belangstelling is geweest voor het marktplein. “Als je ziet hoeveel mensen hebben meegedaan, hoeveel ideeën en plannen zijn ingebracht, dan leeft het echt. Dat vind ik echt geweldig, maar dan wordt het vervolgens wel belangrijk wat je er als stadsbestuur mee doet."

Wederopbouwbinnenstad

De Gruil hoopt dat het nieuwe ontwerp aansluit bij de geschiedenis van de stad. "Het unieke van Hengelo is dat de binnenstad een wederopbouwbinnenstad is, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed één van de belangrijkste van Nederland. Hengelo heeft ook een industrieverleden. Dat zou je ook moeten verwerken op het marktplein."

'Zorg voor een goed plan'

Er gloort licht aan de horizon. Volgend jaar moet de schop de grond in. “Dat is al zo vaak gezegd. Laten we eerst maar eens zorgen voor een goed plan en een goeie besluitvorming, maar het kan niet zo zijn dat er straks als excuus weer wordt gezegd dat het te duur is. Dat kan niet meer vind ik. Het gaat er nu om dat er een goed plan komt en dat het ook wordt uitgevoerd."

DSCF1910 hans de gruil stichting erfgoed hengelo
Hans de Gruil. voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.