Hengelo
Politiek

Hengelose voorvechter vrede: “Kans op kernoorlog neemt toe”

SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks dienen woensdag tijdens de raadsvergadering een motie in waarbij ze vragen of Hengelo de Nederlandse regering wil vragen het VN-kernwapenverdrag te ondertekenen. “Door de toenemende internationale spanningen, het opzeggen van wapenbeheersingsverdragen en de verdere verspreiding van kernwapens groeit het gevaar dat deze wapens per ongeluk of bewust worden ingezet”, aldus William van den Heuvel van de Stichting Vedan.

War 3038098 1280
International Campaign to Abolish Nudear weapons (ICAN) doet een appèl op steden en gemeenten om de Nederlandse regering te bewegen zich uit te spreken tegen kernwapens. © Gerd Altmann via Pixabay

Vier van de veertien Twentse gemeenten spreken zich uit

International Campaign to Abolish Nudear weapons (ICAN) doet een appèl op steden en gemeenten om de Nederlandse regering te bewegen zich uit te spreken tegen kernwapens. Wereldwijd hebben veel gemeenten het appèl al ondertekend. In Nederland gaat het om 140 gemeenten, waaronder Enschede. De burgemeester van Hengelo heeft zijn handtekening nog niet gezet. Volgens de indieners van de motie zou het ‘Hengelo sieren hierbij niet achter te blijven’. Overigens hebben van de 14 Twentse gemeenten naast Enschede alleen Borne, Oldenzaal en Rijssen-Holten het appèl ondertekend. Nederland telt 355 gemeenten; er is dus nog werk aan de winkel.

icon_main_quote_red_glyph

"Door de toenemende internationale spanningen groeit het gevaar dat deze wapens per ongeluk of bewust worden ingezet."

William van den Heuvel (Vedan)

'Steden vormen belangrijk doelwit'

Hengeloër William van den Heuvel van Stichting Vedan (Vredes- en DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad) zegt dat kernwapens al driekwart eeuw één van de grootste bedreigingen voor de mensheid vormen. Zeker nu de politieke verhoudingen wereldwijd op scherp staan, is een kernoorlog volgens hem bepaald niet denkbeeldig: “En omdat steden het belangrijkste doelwit van kernwapens vormen, hebben zij een speciale verantwoordelijkheid om de veiligheid van hun burgers te beschermen.”

Wereldwijde oproep

In 2017 heeft de algemene vergadering van de VN voor een kernwapenverbod gestemd. Omdat veel landen, waaronder Nederland, dit verbod nog niet hebben ondertekend en geratificeerd doet de ICAN nu een wereldwijde oproep aan gemeenten. Van den Heuvel: “Veel inwoners van Hengelo hebben grote zorgen over de ernstige bedreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd. We geloven dat onze inwoners het recht hebben om te leven in een wereld zonder deze dreiging. Ieder gebruik van kernwapens, opzettelijk of per ongeluk, zou catastrofale, wijdverbreide en langdurige gevolgen hebben voor zowel mensen als het milieu."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.