Enschede
Opinie
Video

'Riool vol virusdeeltjes? Ons maak je de pis niet lauw!'

Een opmerkelijk verschijnsel in het coronadashboard van de overheid: het aantal virusdeeltjes per milliliter rioolwater in Glanerbrug schoot de afgelopen week omhoog naar 1278. Het aantal is nu vijf keer zo hoog als in Enschede en bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Wat de hoge rioolwaarden precies betekenen, kan het RIVM nog niet zeggen. De gegevens worden verzameld en gepubliceerd, maar voor conclusies is het volgens het instituut nog te vroeg. In andere gemeenten lijken het aantal virusdeeltjes in het riool en het aantal positieve tests hand in hand te gaan. Die cijfers blijven voor Enschede, waar Glanerbrug in de metingen onderdeel van is, echter onder het Twents gemiddelde.

Anders gezegd: de hoge rioolwaarden zouden een mogelijke coronahaard in Glanerbrug kunnen betekenen, maar de piek kan ook andere redenen hebben die nu nog onbekend zijn.

De Glanerbrugse mening

Voor het RIVM is het dus nog te vroeg voor conclusies. 1Twente ging in Glanerbrug de straat op om te vragen wat de inwoners zelf van het nieuws vinden:

Twee zekerheden

Een tweetal feiten staat wel vast. De gemeten virusdeeltjes komen alleen uit Glanerbrug en dus niet vanuit of via Enschede. Daarmee is zeker dat er besmette mensen in het grensdorp wonen of zijn geweest.

Voor de rest is het afwachten wat de rioolwaarden betekenen. Het zou kunnen dat dat in de toekomst bekend wordt, maar voor Glanerbrug zal dat niet meer op tijd zijn om een eventuele actuele besmettingsgolf te kunnen beïnvloeden.

Rioolwaarden glanerbrug enschede
Boven: verloop aantal virusdeeltjes in riool Glanerbrug en Enschede (gemiddeld) over tijd. Onder: actuele aantal per locatie. © RIVM

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.