Hengelo
Sport
Voetbal
Amateurvoetbal

Derby ATC’65-BWO zondag live bij 1Twente Hengelo

Een groot deel van de Hengelose voetballiefhebbers kijkt uit naar de stadsderby tussen ATC'65 en BWO komende zondag. Of eigenlijk: keek uit. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is er geen publiek welkom bij de wedstrijd op het sportpark aan de Torenlaan. Wél zorgt 1Twente Hengelo vanaf 14.00 uur voor een liveverslag via het nieuw leven ingeblazen radioprogramma Sportlijn.

Al honderden kaarten verkocht

ATC’65-voorzitter Martin Weghorst liet woensdag 30 september bij 1Twente Vandaag weten dat er al honderden kaarten verkocht waren en dat bij elke verkochte kaart naam en contactgegevens van de koper genoteerd waren. Kortom, hij was er klaar voor: “Als het aan ons had gelegen, hadden we 250 bezoekers toegelaten. Er is immers nog steeds geen hard bewijs dat het virus in de buitenlucht wordt overgedragen.”

'Verrassend en scherp'

Hij noemt de nieuwe, dinsdag afgekondigde maatregelen van het kabinet dan ook ‘verrassend en scherp’. Weghorst: “We werken al maanden heel erg coronaproof. In normale tijden zouden er ongetwijfeld veel meer dan 250 bezoekers op deze wedstrijd af komen, maar die 250 zijn goed te verspreiden rond het veld. Voor de controle daarop hadden we ook vrijwilligers ingeschakeld.”

797806
Martin Weghorst: "In normale tijden zouden er ongetwijfeld veel meer dan 250 bezoekers op deze wedstrijd af komen." © Frans Nikkels / Tubantia (uitsnede originele foto)

Poortwachters

De enige controleurs die er aanstaande zondag rondlopen zijn een handvol poortwachters: “Mochten er toch nog supporters naar binnen willen, dan zorgen zij dat die mensen buiten blijven. Er staan er ook een paar bij de toegang vanaf de hockeyclub. We kunnen niks aan het toeval overlaten.”

'Liever helemaal geen wedstrijden nu'


Liever nog hadden Weghorst en de andere Hengelose voetbalvoorzitters, die in een gezamenlijke overleggroep zitten, de wedstrijdkalender de komende weken even helemaal schoongeveegd. “Omdat de herfstvakantie er ook binnenvalt, zou het in principe maar om twee speelrondes gaan. En daarbij kunnen vrijwel alle clubs langer doorspelen in de winter, omdat ze kunstgrasvelden tot hun beschikking hebben. Daarom hebben we ook een verzoek gedaan bij de KNVB, maar dat is helaas niet gehonoreerd”, treurt Weghorst.

icon_main_quote_red_glyph

"Er staan ook poortwachters bij de toegang vanaf de hockeyclub. We kunnen niks aan het toeval overlaten."

Martin Weghorst

Geen inkomsten uit kantine

Financieel is het wederom voor enige tijd sluiten van de kantine ook slecht voor de clubs. “De vraag is hoelang het nu gaat duren. Drie weken of toch langer? Zo’n twintig tot dertig procent van onze omzet halen we uit de kantine. De rest komt uit sponsoring en contributie. Met de andere clubs hebben we donderdagavond een meeting via Zoom om ideeën uit te wisselen hoe we hier mee om moeten gaan en of we ergens kunnen aankloppen voor ondersteuning.”

Topper in Tweede klasse J

Je zou bijna vergeten dat het zondag ook gewoon om de punten gaat. BWO staat na twee wedstrijden fier bovenaan in de Tweede klasse J en ATC'65 staat vierde. Als ATC'65 de thuiswedstrijd wint, gaat de club over BWO heen. Weghorst: “Het wordt een pittige pot voor ons. BWO heeft zich afgelopen zomer fiks versterkt.”

Moeten de beide clubbesturen zondag voor de aanmoedigingen zorgen? “Ja, daar komt het wel op neer. Wij aan de ene kant van het veld en BWO aan de andere kant.” Lachend: “Kunnen we naar elkaar zwaaien.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.