Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Rookmelder in 2022 verplicht, maar wacht daar niet op'

Smoke 3296196 1280 2020 09 29 110153
Na een woningbrand blijkt nog te vaak dat er geen goede rookmelder aanwezig was.
Beeld: Th G from Pixabay

Steeds meer mensen hebben een of meer rookmelders in huis. Toch wordt nog elk jaar in oktober een landelijke campagne gehouden om mensen te bewegen een rookmelder te nemen en defecte rookmelders te vervangen. Donderdag 1 oktober trapt Brandweer Twente de regionale actie af op Plein Westermaat in Hengelo.

Na een woningbrand blijkt nog te vaak dat er geen goede rookmelder aanwezig was. De landelijke, door Brandweer Twente ondersteunde, campagne 'Rookmelders redden levens' moet dit gevaar onder de aandacht brengen. Het merendeel van de woningbranden anno 2020 ontstaat door oplaadapparatuur die te lang in een stopcontact blijft zitten en oververhit raakt.

Volgens brandweercommandant Stephan Wevers zijn rookmelders letterlijk van levensbelang: “Een rookmelder is het enige dat je waarschuwt bij brand wanneer je slaapt en je tijd geeft om te vluchten. Als je slaapt ruik je namelijk niets. ”

Brandweer Twente gaat daarom tijdens de campagne bij verschillende Twentse verkooppunten van rookmelders langs om het personeel bij te spijkeren op het gebied van rookmelders. Hierdoor kunnen verkopers een beter advies aan de klant geven.

“Als je slaapt ruik je niets”

Vanaf juli 2022 wordt het voor alle woningen verplicht om op elke etage een rookmelder te hebben: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je gezin je lief is."

De Twentse start van de campagne vindt plaats op donderdag 1 oktober bij de Media Markt aan het Plein Westermaat in Hengelo. Op www.rookmelders.nl vind je meer informatie over welke rookmelders goed zijn en waar en hoe je ze moet plaatsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.