Hengelo
Politiek

Niet meer voor elk wissewasje naar de Wegtersweg

De gemeente Hengelo en Twente Milieu gaan vanaf oktober de Hengelose buurten in met een mobiel inzamelpunt voor afval: de Afvalbalie. De Afvalbalie is een omgebouwde, verplaatsbare container waar inwoners verschillende soorten afval naar toe kunnen brengen die niet in de (ondergrondse) container horen.

Mature 1366728 1280
Per keer kun je maximaal vier autobanden inleveren. © S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Denk daarbij aan kleine elektrische apparaten, een kapotte paraplu of vaas, piepschuim, autobanden en spullen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook kunnen bezoekers van de Afvalbalie informatie en advies krijgen over afval scheiden.

Drempelverlagend

Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds bijna 9 procent aan grof afval in de (ondergrondse) containers zit dat er niet hoort. Het gaat vaak om grof restafval dat een klein formaat heeft, zoals metaal, apparaten, hout, steen, tapijt en rubber. Dat is afval dat thuishoort op het Milieupark aan de Wegtersweg. Dit afval kan vanaf oktober naar de Afvalbalie gebracht worden als extra service voor de inwoners. De drempel om deze vaak kleine hoeveelheden afval naar het Milieupark te brengen, is voor sommigen nog erg hoog.

150.000 euro

De gemeenteraad heeft in december vorig jaar 150.000 euro uitgetrokken om de Afvalbalie te realiseren. Wethouder Bas van Wakeren: "De gemeente wil de inwoners met de Afvalbalie extra service bieden, zodat ze hun grof afval naar een alternatief brengpunt kunnen brengen. Bij de Afvalbalie wordt niet gewogen en bezoekers hoeven niet te betalen, vandaar dat bezoekers vooral gratis afvalsoorten kunnen wegbrengen. We zien dit als extra service en hopelijk levert het daarnaast minder afvaldump op. Het gaat om een proef. Dat betekent dat na een aantal maanden wordt bekeken of de Afvalbalie genoeg aansluit op de wensen van de bezoekers. Want daar doen we het natuurlijk voor."

icon_main_quote_red_glyph

'Bij de Afvalbalie wordt niet gewogen en bezoekers hoeven niet te betalen'

Wethouder Bas van Wakeren

Geen extra kosten voor burger

De Afvalbalie is onderdeel van een pakket aan maatregelen om extra service te bieden en dump te voorkomen. Hierbij horen ook cameratoezicht en de bekostiging van extra handhavers. Het geld komt beschikbaar doordat er minder kosten zijn gemaakt op de groeninzameling de afgelopen tijd dan is begroot.

Achttien locaties

De Afvalbalie staat afwisselend op 18 locaties in Hengelo, met uitzondering van de periode rond Kerstmis en oud en nieuw. Hij wordt in totaal 15 weken per jaar ingezet en staat zoveel mogelijk bij bestaande milieupleintjes en winkelcentra. Waar en wanneer de Afvalbalie staat is te vinden op www.twentemilieu.nl/afvalbalie.

Van klein chemisch afval tot grote dozen papier

Hengeloërs kunnen geen grote afvalsoorten brengen. Daar is geen ruimte voor. De hoeveelheid moet ongeveer in een grote boodschappentas passen. Grotere spullen horen thuis op het Milieupark aan de Wegtersweg of kunnen tegen betaling door Twente Milieu aan huis worden opgehaald. Mensen kunnen bij de Afvalbalie onder meer inleveren piepschuim, vlakglas, textiel, metalen, klein chemisch afval, grote dozen papier (die niet in milieupleintje passen), autobanden (maximaal vier per keer), kleine elektrische apparaten (geen groot witgoed), oliën en vetten en spullen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit laatste in samenwerking met kringloopbedrijf Het Goed.

Zwols idee

Inwoners van Hengelo worden de eerste keer door een flyer aan huis gewezen op de aanwezigheid van de Afvalbalie in de buurt. De inspiratie voor de Afvalbalie komt mede van de GRIP in Zwolle (het GRondstoffen Inzamel Punt) van het Zwolse afvalbrengpunt ROVA. De ROVA heeft vorig jaar 14.000 bezoekers gehad en heeft 109.000 kilo afval ingezameld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.