Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Politieke landschap in Hengelo wordt lappendeken na afsplitsing SP-raadslid

Met het afsplitsen van raadslid Marie-José Huis in ’t Veld van de SP raakt het lokale politieke landschap in Hengelo nog verder versnipperd. De gemeenteraad telt nu 13 partijen, waarvan drie eenmansfracties.

De versnippering van de Hengelose politiek is al jaren geleden in gang gezet. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 bestond de raad nog uit negen partijen. In de periode 2014-2018 splitsten zeven raadsleden zich af. De grootste scheuring deed zich in die periode voor bij het CDA. Ben van Veen werd door de partij uit de fractie gezet, vanwege verschil van inzicht. Hij ging verder als Lijst Van Veen. Maureen Muller, Koert van 't Hoff en Jan Vis stapte over van het CDA naar Groep Muller.

Hengelo is als politieke lappendeken geen uitzondering, ook in andere gemeenten is versnippering van de lokale politiek tegenwoordig een normaal verschijnsel geworden. In februari 2018 telden de Nederlandse gemeenteraden al 149 raadsfracties meer dan na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, bleek uit onderzoek van Dagblad Trouw en Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek.

De huidige raadsperiode in Hengelo begon in maart 2018 met 11 partijen. In december 2019 deed Leo Janssen aanspraak op een raadszetel, nadat Gerrit Megelink, de voormalige lijsttrekker van LokaalHengelo, om gezondheidsredenen moest terugtreden. Doordat Henk Vosmeijer, de eerstvolgende op de lijst, afzag van zijn zetel kon Janssen die op nummer 5 stond, weer terugkeren in de raad. Die koos ervoor om als onafhankelijk raadslid verder te gaan. Janssen wisselde vaker van stoel. Hij zat van 2006 tot 2018 in de raad voor drie verschillende partijen: PvdA, ProHengelo en LokaalHengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.