Enschede
Hengelo

‘Radarsysteem is cruciaal onderdeel van moderne oorlogsvoering’

Op het Burgemeester Jansenplein in Hengelo is zaterdagmiddag gedemonstreerd tegen de levering van radarsystemen van Thales aan de Egyptische marine. Een handjevol demonstranten van Enschede voor Vrede stond met een spandoek op het plein.

Vredesdemo Thales arjenwaanders1twente2
Een handjevol demonstranten stond op het Burgemeester Jansenplein. © Arjen Waanders

“Oorlog is geen oplossing” staat er met vetgedrukte letters op het spandoek dat de demonstranten vasthouden. De demonstranten zijn tegen de levering van radar- en vuurgeleidingssystemen van Thales aan een Duitse firma, die hypermoderne marineschepen bouwt voor Egypte. “We staan hier in Hengelo, omdat deze systemen hier worden gefabriceerd. Daar protesteren we tegen”, zegt Jan Schaake van Enschede voor Vrede. Naar verluidt krijgt Thales ruim 114 miljoen euro voor de systemen.

Oplopend conflict

De handel met Egypte is volgens de demonstranten verkeerd, want het land is betrokken bij de oorlog in Jemen. Ook het oplopende gasconflict in het oosten van de Middellandse Zee speelt een rol: Turkije, Griekenland en Egypte betwisten het recht op de hier recent ontdekte gasvelden: “Ze zullen die schepen ongetwijfeld willen gebruiken om een rol te kunnen spelen in dit oplopende conflict. Wij houden ons hart vast”, aldus Schaake.

'Cruciaal onderdeel van het moderne oorlogsvoeren'

Thales levert de zogenaamde radar- en C3-systemen (Commando, Controle en Communicatie) aan een Duitse firma die marineschepen ontwikkelt voor de Egyptische marine. Volgens Schaake zijn de radars niet onschuldig: “De wapens worden afgeschoten en aangestuurd door een heel modern vuurgeleidingssysteem. Het is een cruciaal onderdeel van het moderne oorlogsvoeren.” Volgens het ministerie gaat het om radarsystemen die tijdens patrouilles, search and rescue-operaties, onderzeebootdetectie en humanitaire operaties gebruikt kunnen worden.

icon_main_quote_red_glyph

'Die wapens worden afgeschoten en aangestuurd door een heel modern vuurgeleidingssysteem. Het is een cruciaal onderdeel van het moderne oorlogsvoeren'

Jan Schaake, Enschede voor Vrede

Een van de grootste werkgevers van de regio


Het in Hengelo gevestigde Thales is een internationaal bedrijf dat voornamelijk radar- en communicatiesystemen levert voor veel verschillende overheden en landen. Naast defensiesystemen is Thales ook de ontwikkelaar van de OV-poortjes die op de Nederlandse stations staan. Thales sleepte eerder dit jaar megaorders binnen voor het leveren van radarsystemen aan zowel de Britse als de Duitse marine. Thales is één van de grootste werkgevers van de regio.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.