Video

Veiligheidsregio: ‘We zien een verschuiving naar oudere doelgroep’

De coronacijfers in de regio stijgen. Niet te vergelijken met de Randstad, maar ook in Twente waren er de afgelopen dagen 224 positieve uitslagen. Volgens de GGD is de stijging niet alarmerend, maar wel reden voor een verhoogde alertheid. “Daarnaast zien we een verschuiving naar de oudere doelgroep.”

GGD Emiel Muijderman
Een teststraat in Twente. © Emiel Muijderman

De GGD Twente verwacht dat de testen en positieve uitslagen de komende tijd gaan toenemen. Erik Maarsingh, plaatsvervangend Directeur Publieke Gezondheid bij de GGD, verwacht dat nu weer meer ouderen besmet raken: “Zij houden zich wel aan de maatregelen. Jongeren daarentegen minder. Nu het weer mag, gaan de jongeren misschien weer meer op bezoek bij oma en opa en de besmettingen lopen op.”

Toename ziekenhuisopnames

Omdat ouderen over het algemeen meer last hebben van de verschijnselen, verwacht Maarsingh ook dat de ziekenhuisopnames straks weer gaan toenemen.

Regionale maatregelen

Over het algemeen gaat het met de cijfers op dit moment nog goed. “De signaalwaarde ligt bij 5”, aldus Maarsingh. “Dat betekent dat 5 op de 100.000 mensen besmet zijn.”

De Veiligheidsregio ziet daarom ook geen reden om de regionale of lokale maatregelen aan te scherpen. “Maar dat kunnen we wel doen, zodra we zien dat we boven de gewenste signaalwaarde zitten”, aldus Arjen Gerritsen, deze week voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Hij noemt Haaksbergen waar de besmettingen in de afgelopen week snel toenamen.

icon_main_quote_red_glyph

Vanaf aanstaande maandag kunnen we in plaats van 950 zo’n 1100 mensen in Twente testen

Erik Maarsingh

Uitbreiding teststraat Goor

Omdat juist vanwege deze clusters de vraag naar coronatesten stijgt, wordt er in de teststraat in Goor een derde testlijn geopend. “Dat betekent dat we per uur zo’n 25 extra testen kunnen afnemen”, aldus Maarsingh. “Vanaf aanstaande maandag kunnen we in plaats van 950 zo’n 1100 mensen in Twente testen.”

Dat er op dit moment veel mensen worden getest, is niet per se negatief, vertelt Maarsingh. “Juist hierdoor krijgen we de kans voor uitgebreidere bron-en contactonderzoeken. We kunnen zien welke doelgroepen ziek zijn en gericht maatregelen treffen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.