Enschede
Cultuur
Video

Das Schöne passiert wenn man Grenzen passiert

Het motto van Die Tolle Woche van dit jaar belooft toffe dingen voor wie grenzen overschrijdt. Landsgrenzen, welteverstaan. Deze vierde editie van de jaarlijkse week van ontmoeting tussen Duitsers en Nederlanders is een aangepaste.

Houdt afstand

“Een deel van het programma is digitaal, een deel op een afstand van anderhalve meter”, zei organisator René Bogaart in 1Twente Vandaag. Met de stijgende coronacijfers benadrukte hij dat laatste nog maar eens. “Als je meedoet, houdt afstand.”

Lichtvoetig

Die Tolle Woche heeft iets van een lichtvoetige, leuke showcase van manieren waarop er wordt samengewerkt tussen Nederland en Duitsland.

Achterliggend idee is dat Enschede, met haar ligging aan de grens, nadrukkelijk ook meer naar het oosten aan het kijken is in plaats van alleen maar naar het westen.

Boogaart: “Datzelfde geldt voor Duitsland. Daar kijkt men van nature naar het oosten en dat zou wat meer naar het westen kunnen zijn.”

Hele cirkel

Die bredere blik is van belang voor de ontwikkeling van de stad en de regio. “Nu hebben we een halve cirkel om ons heen, dat moet een hele worden.”

Voor economische ontwikkeling en welvaart is achterland nodig, om te wonen en spullen te halen of af te zetten. Die Tolle Woche is niet de enige poging om die cirkel rond te maken. Door het hele jaar heen wordt op allerlei manieren al samengewerkt, onder andere door de politie, het onderwijs en de cultuurinstellingen.

Programma

Die Tolle Woche begint zaterdag aanstaande en duurt tot zondag 4 oktober. Op het programma staan onder andere een Oktoberfest 2.0 (coronaproof, dus) waar een fusieharmonieorkest Duitse Schlagers speelt en een Slow Bike-wedstrijd, waarbij de vraag is hoe lang je over elf meter kunt fietsen.

Beide tijdens de zondagmarkten op het Van Heekplein. Wielervereniging het Oosten organiseert een grensoverschrijdende tourtocht en er wordt een toeristische fietstocht ten doop gehouden waaraan ook Gronau, Bad Bentheim en Losser meewerken.

Het hele programma van Die Tolle Woche is te vinden op www.dietollewoche.eu


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.