Enschede
Video

‘Het is lastig aan te tonen dat het dramatisch met Enschede gaat’

Enschede is een van de zwaarst getroffen winkelgebieden van Nederland door corona. Zegt onderzoeksbureau Locatus, die ongeveer 2500 winkelgebieden onderzocht.

“Valt wel mee, zo dramatisch is het niet”, zegt bestuurslid Peter Wicknig van Winkelhart Enschede.

Natuurlijk was het zwaar

Maastricht, Zwolle, Arnhem Drachten, Den Bosch, Tilburg, Roermond, Goes en Leeuwarden horen met Enschede tot die zwaar getroffen winkelgebieden. De bestuursleden van Winkelhart, de winkeliersvereniging van de binnenstad, haalden hun wenkbrauwen op toen ze het verhaal woensdagmorgen lazen.

“Natuurlijk was het zwaar en hakten maart en april en zwaar in. Vooral de natte horeca had het lastig. En ook de ondernemers in de buitenring met niet al te grote terrassen misten de eerste maanden inkomsten. Dat deed zeer, maar eerlijk gezegd viel het nog wel mee.”

Veel horeca

Winkelcentra die het het zwaarst hebben, worden vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van veel horeca en modewinkels.

Nog een reden dat het slecht gaat in de meest getroffen gebieden is de slechte bereikbaarheid van het stadscentrum, de hoge parkeertarieven en de tanende belangstelling van buitenlandse stadsbezoekers.

Het was gezellig druk op de Oude Markt
Het was gezellig druk op de terrassen van de Oude Markt © Emiel Muijderman

Zeer prettig

Wicknig verontschuldigt zich bijna als hij zegt dat het ‘lastig is aan te tonen dat het heel dramatisch is’. “De lokale bevolking doet gewoon wat ze altijd doet.” En volgens Wicknig hebben de Duitsers Enschede niet links laten liggen. “Die hebben onze lockere houding als zeer prettig ervaren.”

Op momenten maakte het bestuur zich zelfs zorgen over de drukte in de stad. “We waren verbaasd over de hoeveelheid oosterburen. We hebben het gevoel dat er een inhaalslag is gekomen.”

Momenteel ziet het bestuurslid wel dat de huidige situatie, waarbij het aantal besmettingen sterk stijgen en de media daar veel aandacht aan schenken, sterke invloed heeft op het gedrag van stadsbezoekers. “Je ziet dat er iets op de rem wordt getrapt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.