Binnenstad Hengelo

Marktkwartier verenigt tal van ideeën in één groen plein

Tientallen ideeën zijn er de afgelopen weken ingediend voor het nieuwe marktplein van Hengelo, maar het laatste plan verenigt veel van die ideeën in zich en gooit er nog een bijzonder sausje over heen. Onder de noemer Het Marktkwartier heeft een aantal creatieve ondernemers een plan gepresenteerd waarin water, groen én een echte publiekstrekker samenkomen.

'Als er geen markt is, is het plein ongezellig en onherbergzaam'

Een van hen is interieurarchitect Erika Schindler: "Als er geen markt is, is het plein ongezellig en onherbergzaam. Daar willen wij met onze plannen iets aan doen." Ontwerper/fotograaf Erik Gigengack: "Tot 1980 klaagde er niemand. Er was markt op het plein en als er geen markt was, was het een parkeerplaats. Ik vond het ook geen lelijk plein. De afgelopen decennia is het echter verpieterd en nu moet er iets gebeuren."

Marktkwartier 2
Onder de noemer Het Marktkwartier heeft een aantal creatieve ondernemers een plan gepresenteerd waarin water, groen én een echte publiekstrekker samenkomen.  © Erik Gigengack

Waterval en ijsbaan

Meest opmerkelijke ingrediënten zijn de waterval die vanaf de Brinktoren naar beneden dendert en het wooncomplex De Waaier, dat als verticaal bos het Brinkplein scheidt van het marktplein. Minstens zo in het oog springend is het waterbassin van 30 bij 30 meter. Het moet mede zorgen voor een betere waterhuishouding van de binnenstad. Omdat de bak droog kan vallen, kan de ruimte ook gebruikt worden voor kleine evenementen. En 's winters is ie geschikt te maken als ijsbaan. De warenmarkt kan in het plan op het plein blijven en strekt zich als lintmarkt uit naar de omliggende straten.

Opgegroeid in Beekstraat

De aanjagers van het plan zijn de broers Erik en Frank Gigengack, ze zijn om de hoek aan de Beekstraat opgegroeid. Samen met binnenhuisarchitect Erika Schindler, architect Paul van der Jeugd en bouwkundig ontwerper Martin Oostenrijk bogen ze zich over de mogelijkheden die de beide pleinen bieden.

Binnen het budget

De bouw van het Marktkwartier blijft binnen het beschikbare budget van 4,2 miljoen euro, mits de gemeente de grond voor De Waaier gratis beschikbaar stelt en waterschap Vechtstromen de watervoorziening met pompen, filters en waterval voor zijn rekening neemt.

Hieronder een video opgenomen op het balkon van Jos Blokhuis van HO2 Hengelo. HO2 Hengelo heeft ook plannen voor een wooncomplex in de vorm van een verticaal bos in of nabij de binnenstad.