'Waarom zit er geen statiegeld op blikjes?'
"Plastic hoort natuurlijk niet in de natuur", vertelt Sissing bij de aftrap van z'n opruimactie bij Oyfo. "Daarom gaan we vanmiddag met prikkers en zakken de wijken in. We doen dit om de stad ietsje schoner te maken, maar vooral om het bewustzijn bij mensen te vergroten."
"Ik noem mezelf een 'trashpacker'. Dat zijn backpackers die zo min mogelijk plastic gebruiken en in elk geval geen plastic achterlaten in de natuur." Sissing reisde veel rond in Azië. Volgens hem is het probleem daar enorm, maar kunnen we er hier ook iets van: "Er mag dan daar meer afval in de natuur rondslingeren, maar juist een welvarend land als Nederland zou beter met z'n afval moeten omgaan." Er ligt daarbij ook een taak voor de overheid en de bedrijven, vindt Sissing. "Waarom zit er nog geen statiegeld op blikjes? Die dingen liggen niet voor niets overal in de berm. Dat is omdat terugbrengen niet loont."
Afval is een containerbegrip
"Afval is een containerbegrip. Afval is namelijk niet alleen rommel, maar kan ook als grondstof dienen." Daarbij wijst de geboren Hengeloër naar z'n schoenen. "Die zijn volledig uit afval gemaakt. De zolen bijvoorbeeld van autobanden en de veters van petflessen."
World Cleanup Day
Over Hengelo is Tijmen Sissing lovend. Tijdens de opruimactie merkt hij meermaals op dat Hengelo erg schoon is. Hij mag dan de hele wereld over reizen om mooie plekjes te ontdekken, hij laat weten dat hij stiekem toch wel trots is op Hengelo.
Tijdens World Cleanup Day ruimden zo'n 20 miljoen mensen zwerfvuil op in 180 landen. In Hengelo liepen zo'n vijftig mensen mee met Tijmen Sissing en eerder op de dag liep eenzelfde aantal mee met SP-raadslid Marie-José Huis in 't Veld, waaronder enkele raadsleden en wethouders Bruggink en Van Wakeren.