Hengelo

Trashpacker Tijmen Sissing: 'Ik ben stiekem wel trots op jullie, Hengeloërs!'

Hengeloër Tijmen Sissing ging in 2017 als 'backpacker' naar Cambodja, maar kwam terug als 'trashpacker'. Hij begon dat jaar met het schoonmaken van de stranden van Cambodja en in 2018 raapte hij rommel op de stranden van Maleisië. Inmiddels is hij het mondiale gezicht in de strijd tegen zwerfafval. Zaterdag 19 september tijdens World Cleanup Day dook Tijmen Sissing op in z'n geboortestad, waar hij samen met tientallen anderen zwerfvuil opruimde.

'Waarom zit er geen statiegeld op blikjes?'

"Plastic hoort natuurlijk niet in de natuur", vertelt Sissing bij de aftrap van z'n opruimactie bij Oyfo. "Daarom gaan we vanmiddag met prikkers en zakken de wijken in. We doen dit om de stad ietsje schoner te maken, maar vooral om het bewustzijn bij mensen te vergroten."

"Ik noem mezelf een 'trashpacker'. Dat zijn backpackers die zo min mogelijk plastic gebruiken en in elk geval geen plastic achterlaten in de natuur." Sissing reisde veel rond in Azië. Volgens hem is het probleem daar enorm, maar kunnen we er hier ook iets van: "Er mag dan daar meer afval in de natuur rondslingeren, maar juist een welvarend land als Nederland zou beter met z'n afval moeten omgaan." Er ligt daarbij ook een taak voor de overheid en de bedrijven, vindt Sissing. "Waarom zit er nog geen statiegeld op blikjes? Die dingen liggen niet voor niets overal in de berm. Dat is omdat terugbrengen niet loont."

Tijmen Sissing trashpacker
Tijmen Sissing is trots op zijn schone geboortestad Hengelo © 1Twente Hengelo

Afval is een containerbegrip

"Afval is een containerbegrip. Afval is namelijk niet alleen rommel, maar kan ook als grondstof dienen." Daarbij wijst de geboren Hengeloër naar z'n schoenen. "Die zijn volledig uit afval gemaakt. De zolen bijvoorbeeld van autobanden en de veters van petflessen."

World Cleanup Day

Over Hengelo is Tijmen Sissing lovend. Tijdens de opruimactie merkt hij meermaals op dat Hengelo erg schoon is. Hij mag dan de hele wereld over reizen om mooie plekjes te ontdekken, hij laat weten dat hij stiekem toch wel trots is op Hengelo.

Tijdens World Cleanup Day ruimden zo'n 20 miljoen mensen zwerfvuil op in 180 landen. In Hengelo liepen zo'n vijftig mensen mee met Tijmen Sissing en eerder op de dag liep eenzelfde aantal mee met SP-raadslid Marie-José Huis in 't Veld, waaronder enkele raadsleden en wethouders Bruggink en Van Wakeren.