Hengelo
Sport
Regio sport

Hengelose IJsclub spint garen bij coronacrisis

Het is buiten nog een graadje of 25, maar de leden van de Hengelos IJsclub (HIJC) halen de schaatsen al uit het vet. Zaterdag 26 september namelijk gaat IJsbaan Twente weer open en twee dagen later staan de Hengelose schaatsers voor het eerst weer op het ijs. Dan wordt het asfalt van de combibaan in Hengelo weer ingeruild voor 'the real thing' op de ijsbaan in Enschede. Onder de schaatsers ook veel nieuwe leden, die de club vooral te danken heeft aan de coronacrisis.

Pupillen ijs schaatsen hijc
Komende weekend gaat IJsbaan Twente weer open. Voor veel nieuwe leden van de HIJC betekent dat een eerste kennismaking met schaatsen. © Foto: Tom Smit

"Het was een bijzondere zomer waarin, met inachtneming van de coronamaatregelen, eerst alleen individueel gesport kon worden. De blijdschap was groot toen alle leden weer samen konden trainen in de open lucht. Met veel plezier en fanatisme werd er vanaf toen weer geskeelerd, gelopen en gefietst en inmiddels staat het nieuwe schaatsseizoen op het punt van beginnen", klinkt het uit de mond van een opgeluchte Iris Olde Wolsink, pupillencoördinator van de HIJC.

Elk jaar kijken de schaatsliefhebbers reikhalzend uit naar de start van het winterseizoen. Vanaf maandag 28 september gaan de ijstrainingen van de Hengelose IJsclub weer van start. Afgelopen voorjaar en zomer zijn veel kinderen met skeeleren begonnen en zij zullen eind deze maand voor het eerst de overstap maken naar het ijs.

icon_main_quote_red_glyph

'Het was voor ons een topjaar. Veel kinderen zaten thuis en zochten hun ontspanning op de skeelers.'

Iris Olde Wolsink

'Ook ouders werden lid'

Olde Wolsink: "Het was voor ons echt een topjaar. Veel kinderen zaten thuis en zochten hun ontspanning op de skeelers. Wij speelden daar op in door lessen aan te bieden en veel van die kinderen zijn vervolgens lid geworden van de HIJC. Op hun beurt nam een deel ook zijn of haar ouders mee. We hebben er op die manier bijna twintig leden bijgekregen de afgelopen maanden. In normale jaren zijn dat er hooguit een handjevol. En die zijn na het seizoen vaak ook weer weg. Het aantal pupillen zit al jaren tegen de 50 aan, nu gaat het richting de 65."

'Beweging komt overeen, gevoel is heel anders'

Die nieuwe leden maken nu voor het eerst kennis met ijs. "De beweging komt overeen, maar het gevoel is heel anders. Wij trainers staan echt te trappelen om het ijs weer op te mogen, maar voor die nieuwe leden wordt het helemaal een bijzondere ervaring. Of alle kersverse skeeleraars ook op de schaats gaan? Negen van de tien wel."

Twee gratis proeflessen

De Hengelose IJsclub biedt de mogelijkheid voor iedereen om tot twee gratis proeflessen te volgen waarin kennis gemaakt kan worden met het schaatsen in clubverband. Voor kinderen is er ook een proefabonnement: zij kunnen 2 maanden bij de vereniging komen schaatsen voor 20 euro. Eigen schaatsen en helmen zijn voor kinderen niet nodig, er is voor hen voldoende materiaal te leen. Iedereen is van harte welkom en aanmelden voor de proeflessen en het proefabonnement kan via de website https://www.hijc.nl/Hengelose-...;

Zowel IJsbaan Twente als de verenigingen hebben uiteraard extra maatregelen getroffen om veilig samen te kunnen sporten en de verspreiding van corona te voorkomen.