Enschede

Sproeien en zwembadjes vullen mag weer, maar voor hoe lang?

De piek in drinkwaterverbruik was zo hoog dat Vitens in het voorbije Pinksterweekeinde de noodklok luidde: alleen drinkwater gebruiken voor het hoogstnoodzakelijke. Die druk is inmiddels weer van de ketel, maar er wacht ons nog een lange en vermoedelijk hete zomer.

461017 HKEB7953
Beeld: Ernst Bergboer - De tuin sproeien mag weer.

“Dit weekeinde lag het verbruik vijfenveertig procent boven wat we normaal leveren, met een piek van zeventig procent meer”, vertelde Vitens-woordvoerder Evy Elschot vanmiddag in 1Twente Vandaag. “Dan kunnen we de levering op een gegeven moment simpelweg niet meer aan.”

Grenzen aan capaciteit

Het drinkwater dat Vitens levert komt van diepgelegen reservoirs. Dat is heel schoon water, volgens Elschot, afkomstig uit honderd wingebieden. Maar het wordt wel eerst gezuiverd, voor het het drinkwaternet in wordt gepompt. Die reservoirs raken niet snel leeg, maar de zuiveringscapaciteit heeft wel grenzen.

Bewust nadenken over gebruik

Waterbedrijven als Vitens zijn wettelijk verplicht om te leveren op het moment dat de kraan open gaat. Elschot: “Maar je wilt niet meer uit de grond halen dan er als regen ooit gevallen is.” De beperking die dit weekend gold, is op dit moment niet meer aan de orde - auto’s mogen gewassen, badjes gevuld. “Maar we vragen mensen wel om bewust na te denken over het water dat ze gebruiken.”

Die wettelijke leveringsverplichting geldt ook als het warm en droog is. Elschot: “Natuurlijk kun je water blijven drinken en je handen wassen. En we begrijpen heel goed dat water ook plezier is.” De woordvoerder wijst op instanties die extra afhankelijk zijn van drinkwater. Ziekenhuizen, bijvoorbeeld. Maar ook de brandweer, die in geval van nood wel moet kunnen blussen. “Kies voor maatregelen, ga er bewust mee om. Dat is onze boodschap.”
Luister hieronder naar het hele gesprek met Evy Elschot bij 1Twente Vandaag.

Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.