Hengeloos Peil

‘In 2021 kan de schop de grond in voor een nieuw marktplein’

Acht sprekers, acht verschillende meningen over de toekomst van het marktplein. Dat was de uitkomst van het coronaproof politiek café Hengeloos Peil gisteravond in Metropool. Hengeloos Peil is vrijdagavond te zien bij 1Twente Hengelo.

Joop Hofman Rode Wouw
Joop Hofman van bureau De Rode Wouw © Franklin Veldhuis / 1Twente Hengelo

Het meest besproken plein van Twente

Het 'gesteggel en geleuter' over het marktplein houdt de lokale gemoederen blijvend bezig. Over de toekomst van het inmiddels meest besproken plein van Twente lopen de meningen zeer uiteen. Al jaren. En dat zal ongetwijfeld zo blijven. Maar toch klonk Joop Hofman van bureau De Rode Wouw maandagavond hoopvol: "In december ligt er een plan voor het college van B & W. Volgend jaar kan er met de werkzaamheden begonnen worden."

icon_main_quote_red_glyph

'We hebben ook meer dan duizend losse ideeën over het plein binnen'

Joop Hofman van De Rode Wouw

25 concrete plannen

Hofman heeft inmiddels al 25 concrete plannen ontvangen voor de herinrichting van het marktplein. Fraai uitgewerkt, vaak voorzien van mooie toekomstplaatjes en artist impressions. Maar dat is niet het enige. "We hebben ook meer dan duizend losse ideeën over het plein binnen.”

Alles gaat bij De Rode Wouw op een grote hoop en wordt uitgewerkt in vier scenario's, vertelde Hofman maandagavond in het politiek café van 1Twente Hengelo en Tubantia. Dinsdag 15 september vindt in het stadhuis de eerste van vier (of meer indien nodig) bijeenkomsten plaats, waar telkens vijftig burgers mogen meepraten over de plannen. Die sessies moeten uiteindelijk leiden tot één plan, waarmee de architect aan de slag gaat. Nog dit jaar moet duidelijk zijn hoe de toekomst van het plein eruit gaat zien.

Rene Domburg
René Domburg aan het woord over zijn plan voor de herinrichting van het marktplein in Hengelo. © Franklin Veldhuis / 1Twente Hengelo

Mits het past

Volgens fractievoorzitter Marie-José Luttikholt (PvdA), één van de acht sprekers in het café, staat er dan niets meer in de weg om het plan uit te gaan voeren: "Mits het past in de kaders die zijn uitgezet. Is dat het geval, dan gaat in 2021 de schop in de grond.”

Het belooft een spannende tijd te worden, want niemand van de acht genodigde gasten was het al helemaal eens met de ander. Ja, het plein moet groen zijn, maar hoe? Reuring en bezoekers trekken prima, maar hoe? De verschillen bleven.

Sfeervoller

Ook Marie-José Luttikholt en ProHengelo-raadslid Herbert Capelle zaten niet op één lijn, terwijl senior-marktpleinwatcher Frans Kattenpoel nog maar eens sprak over de in 2007 gemaakte plannen voor een gezelliger plein in het Hengelose centrum. Kern van zijn betoog: "Het moet sfeervoller.”

Hengeloos peil
Hengeloos Peil in coronatijd over het marktplein: zowel letterlijk als figuurlijk blijven de gasten op enige afstand van elkaar © Franklin Veldhuis / 1Twente Hengelo