Enschede
Hengelo
Video

Stormloop op commerciële teststraat van Hestia Losser

De wachttijden bij de GGD om je op corona te laten testen lopen op. Het duurt nu al twee dagen of langer tot je in een teststraat terecht kunt en daarna is het ook nog wachten op de uitslag. Veel mensen kunnen, of willen daar niet op wachten. Zij nemen het heft in eigen hand en zoeken een commercieel ‘corona test-bedrijf'. Hestia in Losser is zo’n bedrijf.

Xander Schurink door Cees Elzenga
Xander Schurink, directeur Hestia Losser © Cees Elzenga

Druk

Directeur Xander Schurink van het Losserse bedrijf heeft het er druk mee. Zijn bedrijf test zeker 150 tot 200 mensen per dag. “En dat is de ondergrens” stelt de directeur in het dagelijks live-programma 1Twente Vandaag.

Gouden tijden?

Hij ontkent maar meteen dat het voor zijn bedrijf gouden tijden zijn. “Geen gouden, we zijn druk en verdienen er niet zwaar aan. De test kost 39,25 euro en dat is prima voor ons.”

Beschikbaarheid personeel

Bedrijven, veel scholen en particulieren die willen weten hoe het met hen is gesteld, komen naar Losser. “Het gaat om de beschikbaarheid van het personeel. Sociale bedrijven personeel laten ook gezinsleden testen”, meldt Schurink. De toeloop heeft hij vooral te danken aan de oplopende wachttijden bij de GGD-teststraten. “En de snelheid van de uitslag. Je wilt vandaag weten of je weer aan de slag kunt.”

Razendsnel

Vooral de antigenentest die vorige week in het nieuws was, geeft een razendsnelle uitslag, meldt de directeur. Zijn bedrijf heeft nu twee testen en over twee-, drie weken drie coronatesten beschikbaar: de antistoffen- en de al genoemde antigenentest en binnenkort ook de test die de GGD uitvoert.

Betrouwbaarheid

En de betrouwbaarheid? “We streven naar betrouwbare testen. Die zoeken we. Geen enkele test is honderd procent waterdicht. Maar dat doen we niet alleen: we nemen ook een triage af.” Een samenwerking met de GGD zit er voorlopig niet in. “Er lopen geen gesprekken. Ik heb geen idee hoe het zit. Wat ons betreft is dat prima.”