Enschede
Cultuur
Video

Roombeek is 'smikkelwijk' voor balkonfestival

Een trompettist op het ene balkon, beantwoord door een trombonist en een slagwerker op andere balkons. Op de grond een rijende pianist, jonglerende kinderen en een dompteur met zijn kameel. Echt gebeurd. Vorige week zondag als prelude voor het balkonfestival dat volgend jaar op 26 en 27 juni wordt gehouden in Roombeek.

Smikkelwijk

Want Roombeek is een ‘smikkelwijk wat balkons betreft’, zegt initiatiefnemer en organisator Diet Gerritsen. “De wijk heeft een heel bijzondere architectuur, balkons in soorten en maten, ja zelfs een laan met balkon.” Het is dus niet zo’n wonder dat de organisatoren Roombeek als een groot festivalterrein zien.

Coronaproof

Het Balkonfestival wordt eens in de twee jaar gehouden. Het is bijna jammer dat het muziek- en theaterfeest niet nu al plaatsheeft. “We hebben die zondag het minifestivalletje gehouden om te laten zien dat juist ons balkonfestival coronaproof is. Bij ons gaat het niet om grootschaligheid. De intimiteit van de balkons moet bewaard blijven. Bezoekers wandelen door de wijk langs balkons waar aubades, serenades en kleinschalig theater worden gehouden.”

Balkons

Diet Gerritsen zoekt medewerking van wijkbewoners die hun balkon ter beschikking stellen, die muziek willen maken, mooie verhalen uit de wijk willen vertellen of uitbeelden of heel goede ideeën hebben.