1Twente

Aangepaste programmering 1Twente: aandacht voor Mauthausen-razzia

1Twente heeft aanstaande zondag een aangepaste programmering die in het teken van de herdenking van de Mauthausen-razzia staat. In de avond wordt een programma uitgezonden waarin de razzia, de herdenking en verschillende verhalen van betrokkenen een plek krijgen.

In de nacht van 13 op 14 september 1941 haalden Duitsers 105 Joodse mannen uit hun huizen in Twente. Het was de eerste huis-aan-huis razzia in Nederland. Alle mannen werden in het concentratiekamp Mauthausen gedood. Elk jaar herdenken nabestaanden en betrokkenen deze mannen in de synagoge aan de Prinsestrat.

Studiogesprek en documentaire

Deze jaarlijkse herdenking vond afgelopen donderdag plaats. Ook 1Twente besteedde aandacht aan deze herdenking tijdens een bijzonder gesprek met ooggetuige Herbert Zwartz. In dit gesprek tussen leerlingen van het Bonhoeffercollege, het stedelijk Lyceum en Zwartz stonden de Mauthausenherdenking en de onderduikacties van dominee Leendert Overduin centraal. Zwartz moest vanwege zijn joodse afkomst onderduiken en vertelt de jongeren in het Balengebouw over zijn ervaringen. Dit gesprek wordt om 18.00 uur uitgezonden.

Na dit studiogesprek, om 19.00 uur, wordt de documentaire “Het geweten van de stad” van Willy Berends en Cars Bijlstra uitgezonden. In deze film over Enschede in de Tweede Wereldoorlog wordt het leven van dominee Overduin beschreven.

Herhalingen

De programma’s zijn te zien vanaf 18.00 uur en worden om 21.00 uur nog een keer herhaald. 1Twente zit bij Ziggo op kanaal 40 en bij KPN op 1317.

icon_main_info_white_glyph

Programmering

18.00 uur: Mauthausen debat

19.00 uur: Documentaire - Het geweten van de stad van Willy Berends en Cars Bijlstra

21.00 uur: Mauthausen debat

22.00 uur: Documentaire - Het geweten van de stad van Willy Berends en Cars Bijlstra