Hengelo

Martijn Aalbrecht: 'Voedselbos is kwestie van lange adem'

Elke week begint er in Twente wel iemand met een voedselbos. Martijn Aalbrecht was een van de allereersten. De Beckumer begon een jaar of 8 geleden met de aanleg van een bos. Nadat hij de eerste jaren vooral leergeld betaalde, plukt hij nu letterlijk de vruchten van zijn werk.

Halve hectare eetbaar bos

Het voedselbos in het buitengebied van Beckum is een halve hectare groot en staat vol notenbomen, fruitbomen, struiken met bijzondere bessen, paddenstoelen en meerjarige groenten. "Het leukst zijn de vruchten die je niet of nauwelijks in de supermarkt kunt vinden, zoals kornoelje. Lekker zoete vruchten. Mijn dochters zijn er dol op. Deze soort komt uit zuidelijker streken. Er bestaat ook een inheemse soort, maar die vruchten zijn kleiner en minder lekker."

icon_main_quote_red_glyph

'Bij mij ging het de eerste jaren ook niet vanzelf'

Martijn Aalbrecht

'Bijen hebben een dubbelrol'

Bijen houdt Aalbrecht ook in zijn eetbare bos. Ze hebben een dubbelrol: zorgen voor de bestuiving van de aanwezige planten en ze vullen zijn potjes met honing: "Het kost mij veel tijd en dat werk kan ik er eigenlijk niet bij hebben, maar ik vind het wel heel mooi aansluiten bij het voedselbos."

Biodiversiteitsmedewerker

Behalve hobbymatig is Aalbrecht ook beroepsmatig werkzaam in de natuur. Hij werkt als biodiversiteitsmedewerker bij de gemeente Hof van Twente: "Ik geef onder meer boeren advies over hoe ze op duurzamere wijze om kunnen gaan met hun land, zodat ze meer in harmonie werken met de omringende natuur. Dat sluit natuurlijk perfect aan bij wat ik hier in het bos doe."

'Zie hoe het er nu bij staat'

Aan de mensen die nu met een voedselbos beginnen, is zijn belangrijkste advies: "Heb geduld. Het duurt echt even voor je resultaat ziet van je werk. Bij mij ging het de eerste jaren ook niet vanzelf. Heel wat struiken en bomen hebben het om verschillende redenen niet gehaald, maar zie hoe het er nu bij staat."