Enschede

Flinke subsidie voor klein cultuurpodium Enschede, maar eigenlijk wil ’t veel meer geld

Tankstation is een klein alternatief cultuurpodium in Enschede waar het grote publiek geen weet van heeft. Toch krijgt het 25.000 euro subsidie uit het Mondriaan Fonds.

Tankstation
Cultuurpodium Tankstation aan de Deurningerstraat in Enschede © Tankstation

Eigenlijk hadden ze om veel meer geld uit de landelijk stimuleringskas gevraagd voor een nieuw kunstproject. Hoeveel dan? „110.000 euro”, vertelt coördinator Yasmin Owrang. „Maar ja, het Mondriaan Fonds wilde voorrang geven aan andere professionele projecten.”

Wel meer geld voor Diepenheim

Daarbij hoort in Twente ook de Kunstvereniging Diepenheim die wel tweemaal 110.000 euro ontvangt en daarmee tot 2022 uit de voeten kan. Deze organisatie timmert al sinds 1990 aan de weg met hedendaagse kunst, in zowel binnen- als op buitenlocaties.

„We moeten nu ons plan voor het kunstproject bijstellen, omdat we niet het volledige bedrag ontvangen van het Mondriaan Fonds”, legt Owrang uit. „Het is de bedoeling het hele volgend jaar tentoonstellingen te organiseren en kunstenaars uit te nodigen voor presentaties. Cyberart staat centraal, kunst die met behulp van computers gemaakt wordt. Online gaan we ook het nodige doen.”

Het lukt de nonprofit-organisatie Tankstation in het coronatijdperk net om het hoofd boven water te houden. Owrang: „Maar dat gaat wel moeilijk. We spreken niet grote groepen mensen aan, maar het helpt dat we een vaste schare trouwe bezoekers hebben. En de subsidie van het Mondriaan Fonds komt natuurlijk ook goed uit.”

Net hoofd boven water

Tankstation bestaat al sinds 2012 in een pand aan de Enschedese Deurningerstraat, waar eerder een benzinepomp te vinden was. Daarom draagt het als tweede naam: cultureel vulpunt. Op de dinsdag- en donderdagavond is er sinds kort, weer na de coronasluiting en de zomerstop, een eetcafé met voedsel uit de wereldkeuken. Een optreden van lokale maar ook internationale bands of een jamsessie wachten daarna op de donderdag.