Enschede

Overvallers bezorgen medewerkers tankshop in Enschede een trauma

Dinsdagavond stond opnieuw een medewerker van het Shell-tankstation aan de Broekheurne-Ring oog in oog met een overvaller. Het was de tweede overval dit jaar op het tankstation. Hij zorgt voor trauma’s bij de medewerkers.

Lange tijd cirkelde er een politiehelikopter boven de stad, op zoek naar de dader. Ook reden talrijke politiewagens rond en werd er sporenonderzoek gedaan op de plaats delict. Tevergeefs voorlopig, want de overvaller is nog niet gevonden.

Over tot de orde van de dag

Het is op woensdagochtend opvallend rustig op het terrein van het tankstation dat amper twaalf uur eerder het toneel was van de overval. Bij een pomp staat een man zijn auto vol te tanken. In de shop zijn twee medewerksters voor en achter de balie aan het werk alsof er niets gebeurd is. Een balie voorzien van kogelwerend glas.

Vragen mogen ze niet beantwoorden. „Belt u maar naar het hoofdkantoor van Shell”, klinkt het. Ook de eigenaar van de shop mag niks zeggen. „Al zou ik willen. De afspraak is dat het hoofdkantoor vragen van de pers beantwoordt.”

Eerdere overval

Het bewuste tankstation was vaker het doelwit van overvallers. Op 4 mei van dit jaar was het ’s avonds ook al raak. Onder bedreiging van een wapen eiste een overvaller geld. De medewerker die toen achter de balie stond was een andere dan het slachtoffer van dinsdag. Maar de impact is enorm en het is maar de vraag of beiden ooit weer durven te werken.

Verscholen

Het tankstation aan de Broekheurne-Ring ligt een beetje verscholen en iets van de hoofdrijbaan af. Zeker in deze tijd waarin de bomen en bosjes nog in het blad zitten wordt de shop deels onttrokken aan het gezicht. Wellicht dat de dader hier gebruik van maakte.

Bij Shell Nederland doen ze geen uitspraken over het feit of het bewuste tankstation speciale aandacht geniet van overvallers gezien de ligging. „Dit is een zaak van de politie”, aldus woordvoerder Tim Kezer. Binnen Shell wordt het personeel wel getraind om bij eventuele calamiteiten te handelen. „We bieden verschillende trainingen aan om met overvallen en andere impactvolle gebeurtenissen om te gaan.”

Forse daling

Het aantal overvallen op tankstations in Nederland is in 2019 vrijwel hetzelfde gebleven ten opzichte van de jaren ervoor. In het afgelopen jaar had 53 keer een overval plaats tegen 55 keer in 2018. De voornaamste redenen voor de daling van het aantal overvallen zijn volgens de politie de inzet van meer cameratoezicht en het feit dat veel tankstations amper nog contant geld gebruiken.

Het aantal overvallen op tankstations is in Enschede de afgelopen jaren in lijn met het landelijke beeld gedaald, zo blijkt uit cijfers van de politie. In de afgelopen jaren hadden overvallers het voorzien op tankstations aan de Laaressingel en Hogelandsingel. Het benzinestation aan de Boulevard 1945 werd in 2016 in korte tijd twee keer overvallen. Ook de tankstations aan de Knalhutteweg en Buurserstraat hadden in de periode daarvoor te maken met overvallen.

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 4200 tankstations, waarvan ongeveer de helft bemand.