Enschede
Audio

Gemeente deelt vanaf januari 2021 achteraf boetes uit

Wie straks overlast veroorzaakt in Enschede, moet steeds beter oppassen. Want er worden “bestuurlijke boetes” ingevoerd. Zo hoopt de gemeente sneller en eenvoudiger te kunnen handhaven. Afval dumpen of toch nog even met scooter over het stadserf crossen? Volgens wethouder Jurgen van Houdt moeten de bestuurlijke boete de boa’s een handje helpen.

Carlo Ter Ellen afvaldump
Afval aan de Hengelosestraat/Sparstraat, archieffoto ter illustratie © Carlo ter Ellen

Daderindicatie

Met deze nieuwe vorm van een boete wil de gemeente het voor de handhaving makkelijker maken om daders op te sporen. Wie vanaf 1 januari 2021 bijvoorbeeld afval dumpt en er een naam wordt gevonden, is dit voldoende bewijs voor het opleggen van zo'n boete. Het is dan aan de bewoner zelf om te bewijzen dat het afval niet van hem is.

Heterdaad

“We zien een toename aan overlast in de openbare ruimte. Tot nu toe had de gemeente weinig middelen om tegen deze overtredingen op te treden”, aldus Van Houdt. “Op dit moment heb je nog een heterdaad nodig. Vanaf volgend jaar krijgt de gemeente de mogelijkheid, als er een afvalzak wordt gevonden, achteraf boetes uit te delen.”

Dat betekent dat de gemeente straks zelfs de zakken door gaat spitten om bijvoorbeeld een adresdrager te vinden. “Maar de bestuurlijke boete helpt ook tegen scooters die door de binnenstad rijden”, vertelt de wethouder. "Op dit moment kunnen we scooterrijders aanspreken en een boete opleggen. Vanaf januari kunnen we op basis van camerabeelden zien wie door de binnenstad is gereden."

De raad bespreekt binnenkort een discussienotitie hierover. Op basis hiervan komt het college met een definitief voorstel en dan zou dit nieuwe handhavingsinstrument per 1 januari 2021 kunnen worden ingevoerd.