Enschede
Hengelo
Interview
Video

Plat pratende student en wieslippe gezocht

Gezocht: Een student van ROC, Saxion of Universiteit die Twents spreekt en weet hoe hier de omgangsvormen zijn. Universitair Femke Nijboer hoopt er één te vinden die haar meehelpt ouderen te ondervragen en hen te helpen met techniek. “Ik ben al blij als ie plat praat.”

Stomme apps

Want dat is de komende jaren de grote vraag: hoe maak je technologie voor oudere mensen en hoe krijg je ze zover dat ze technische toepassingen leuk vinden. Femke Nijboer heeft zeven jaar de tijd om apparaten voor die groep te ontwikkelen, zodat ze misschien juist daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

“Er is grote noodzaak om technische hulpmiddelen te maken”, zegt ze. De docent wijst op de alleszeggende cijfers dat in 2050 een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar is. “Er zijn dan niet genoeg verzorgden om die groep te helpen en dus onvoldoende handen aan het bed. Daarom heb je technologie nodig. En niet van die stomme apps die ik niet wil gebruiken”, ageert ze tegen al dat soort voor ouderen ingewikkelde hulpmiddelen met heel veel tekst.

Verleiding

Femke ontwikkelt e-health. “Je moet ze verleiden het juiste te doen. Dat ze techniek gaan gebruiken en dat ze het leuk vinden om levensstijl te veranderen. Zeg niet: ze snappen het niet, onzin, want het is echt te leren.”

Nou is het omgaan van ‘niejmoodse flantuutn’, want zo kijken oudere Twentenaren maar al te vaak met enige argwaan naar de technologische slimme hulpjes, niet het sterkst ontwikkeld in onze landsdeel. “Twentenaren zijn een heel klein beetje anders dan de rest van Nederland, ze hebben een iets lagere sociale status, zijn iets armer, hebben minder zin hun levensstijl te veranderen, hebben iets dikkere buiken, drinken meer, maar bewegen ook iets meer”, verklaart ze.

Eigen taal en humor

De oplossing zit ‘m in de eigen taal, in humor, in vertrouwde vormen van hightech, vindt ze. “Systemen die met jou gaan praten. Zoiets van ‘zou je je pilletje niet innemen of denk eraan dat je je eten klaarmaakt. Een digitale wieslippe.”

Studenten die met Femke Nijboer in contact willen komen, moeten even googelen op haar naam om de gegevens te vinden.