Enschede
Audio

Testlocaties GGD overbelast, zelfs patiënten geweigerd

Jessica Swevels uit Enschede hoest en proest alles bij elkaar. Tijd voor een coronatest, want zij werkt in het onderwijs en moet redelijk snel weten wat er aan de hand is. Zij maakte online een afspraak voor de teststraat, maar dat lukte niet. Zij probeerde te bellen, maar ook daar kreeg ze te horen dat ze op dit moment niet welkom is. Geen plek, zei de GGD.

Teststraat GGD Emiel Muijderman
Een GGD-teststraat in Twente. © Emiel Muijderman

“Niet alleen dat”, begint Swevels haar verhaal. “Toen ik het landelijke telefoonnummer belde, werd mij verteld dat er op dit moment geen plek is en dat ik tegen mijn baas gewoon moet zeggen dat ik al negatief getest ben. Sjoemelen is dat. Liegen.” De moeder van twee kinderen, die tevens met een snotneus thuis zitten, kon het niet geloven en belde de GGD Twente.

Incident

Daar kreeg ze te horen dat ook de GGD Twente verbaasd is over de informatie die de collega’s van de landelijke afsprakenlijn gaven. Echter gaat de GGD Twente niet op individuele gevallen in. Swevels blijft dus een incident. Maar de GGD gaf wel aan dat de testlocaties inderdaad vol zitten. “We zitten al 48 uur van tevoren vol. We hebben 950 plaatsen in Twente en drie locaties met elk twee teststraten. Dat betekent dat we 950 mensen per dag kunnen testen”, aldus de GGD.

Wie nu belt, kan zomaar op een lijst terechtkomen dat 48 uur verder ligt. Dat heeft vooral te maken met mensen die geen klachten hebben, maar wel uit voorzorg een test willen laten maken. “En dat is niet de bedoeling, want die zitten de mensen die wel klachten hebben in de weg.”

Wel adviseert de GGD om te blijven bellen. Ook al betekent dit dat men langer thuis moet zitten.