Enschede

Banners met coronaboete vallen verkeerd in Enschede: ‘Geen begrip na gedoe met Grapperhaus’

Het is een ‘verkeerd signaal’ om in de binnenstad van Enschede op borden te wijzen op een mogelijke boete voor het niet naleven van de 1,5 meterregel. Zeker nu er discussie is rond minister Grapperhaus. De VVD-fractie wil dat de waarschuwing wordt geschrapt.

In een mail aan Onno van Veldhuizen heeft VVD-raadslid Malkis Jajan de burgemeester namens zijn fractie gevraagd de tekst Geef elkaar de ruimte, voorkom een boete op banners in het centrum van Enschede aan te passen. De lokale liberaal vindt het dreigen met een sanctie van 390 euro voor overtreding van de coronaregels niet passend. „Het is een verkeerd signaal in een stad waar we ons in vergelijking met inwoners van de Randstad heel redelijk gedragen in deze coronatijd.”

Misstap

De banners staan sinds een paar dagen opgesteld op plekken in de binnenstad. Met zijn kritiek op de tekst verwijst de VVD’er ook naar de discussie over Ferd Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid die onlangs privé een flinke misstap maakte door tijdens zijn eigen bruiloft in een groot gezelschap de 1,5 meterregel niet te respecteren. „Mensen hebben hier waarschijnlijk geen begrip voor na het gedoe met Grapperhaus”, zegt Jajan.

Op de vraag van de Enschedese VVD of de boodschap op de banner kan worden aangepast, zegt burgemeester Onno van Veldhuizen desgevraagd: „Als er een vraag uit de raad komt om dat te doen en dat verzoek kan rekenen op een meerderheid, dan doen we dat. Tegelijk moeten we ons afvragen of er op dit moment geen grotere problemen zijn.”

Boetes vallen mee

Volgens Van Veldhuizen valt het met de hoeveelheid boetes die sinds de uitbraak van het coronavirus in Enschede en Twente zijn uitgedeeld alleszins mee. „Exacte cijfers heb ik daarover niet meteen voorhanden, maar als je ze met andere regio’s vergelijkt, dan zitten we hier echt aan de onderkant.”

Wil dat volgens de burgemeester zeggen dat zijn stadgenoten in Enschede zich doorgaans keurig schikken naar de coronaregels? „Het zal niet zo zijn dat iedereen zich permanent goed gedraagt en nooit iets fout doet. Maar de intentie die ik zie bij mensen is in de regel goed.”