Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse natuur wordt klimaatbestendiger

Waterretentie in t Spik Smalenbroek fotograaf Michiel Poolman
Waterretentiegebied bij Landgoed Smalenbroek
Beeld: Michiel Poolman

Landschap Overijssel gaat haar natuurgebieden klimaatbestendig maken. Door de klimaatverandering wordt het steeds droger in de natuur. Ook zullen er zwaardere regenbuien zijn, waardoor er in één keer heel veel water valt.

Afgelopen zomers was het erg droog in Twente. De natuur heeft flink schade opgelopen en snakt nog steeds naar water. In zuidelijk deel van Twente loopt het neerslagtekort op tot 264 mm. Door de verandering van het klimaat brengt ook kortstondige, maar hevige regenbuien dat voor wateroverlast kan zorgen. De aanpassingen moeten in drogere periode het water langer vasthouden. Bij zware regenval moet het water op een goede manier afgevoerd worden. Het Landschap begint de werkzaamheden bij het Smalenbroek, Groot Brunink, Usselerveen en de Lonnekerberg. De werkzaamheden duren tot 2021.

Om het water beter vast te houden gaat Landschap Overijssel sloten dempen en de verdamping van water verminderen. Naaldbomen worden vervangen door loofbomen: “Naaldbomen verdampen namelijk meer water dan loofbomen. Loofbomen zijn ook nog eens beter voor biodiversiteit, dus dat biedt extra voordeel.”

De bossen moeten ook heringericht worden. Door de droogte zijn bomen kwetsbaarder geworden voor invloeden van buiten. Door de verlaagde weerstand zijn naaldbomen vatbaarder voor de letterzetter. De letterzetter is een kever die zich nestelt in de bomen. Het diertje graaft tunnels door de bomen heen, de bomen overleven dit niet: “Om verspreiding van de kever te voorkomen, moeten de aangetaste bomen worden weggehaald’, aldus Landschap Overijssel. Ook sommige loofbomen sterven door de droogte. Voor elke boom die wordt gekapt, wordt een nieuwe loofboom geplant.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.