Enschede

Enschedeër opgepakt op verdenking van fraude met corona-regeling

Een 36-jarige Enschedeër wordt er van verdacht fraude te hebben gepleegd rondom de TOZO-regeling, de overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers als gevolg van de coronacrisis. De FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, deed deze woensdag een inval in de woning en het bedrijfspand van de 36-jarige Enschedeër, waarbij de man is opgepakt.

88356 geld
Foto ter illustratie © Pixabay

Ook is beslag gelegd op de administratie van de 36-jarige Enschedeër. De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de man, die in het dagelijks leven werkzaam is als financieel adviseur. Hij zit nog vast.

Tienduizenden euro's na wijzigen rekeningen

Volgens de FIOD heeft hij vermoedelijk van verschillende (ex-)klanten de inlogcodes van de Belastingdienst tot zijn beschikking gehad. Daarmee zou hij zonder medeweten en toestemming van die klanten minimaal negen keer een verzoek tot wijziging van hun bankrekening hebben ingediend. De teruggaven van de Belastingdienst liepen zo binnen op de rekening van de Enschedeër, waarmee hij vermoedelijk 80.000 euro heeft buitgemaakt.

Misbruik van meer steunregelingen

Volgens de FIOD loopt naar overige aangiften ter waarde van 80.000 euro nu een onderzoek. De man heeft in 2016 al een taakstraf gehad vanwege valsheid in geschifte, meldt de opsporingsdienst. De FIOD vermoed dat de man ook misbruik heeft gemaakt van andere steunmaatregelen van het kabinet rondom de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de Enschedeër staat onder leiding van het Functioneel Parket. Onbekend is waar in Enschede de inval heeft plaatsgevonden.