Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Hengeloos Peil over afvalbeleid

254572 afvalbak1

Het afvalbeleid van de gemeente staat maandag centraal in de vierde aflevering van politiek café Hengeloos Peil. Projectmanager circulaire economie Auke Doornbosch van de gemeente is als één van de architecten van dat nieuwe beleid te gast. Hij ziet afval als grondstof en is een krachtig pleitbezorger van het zogenoemde 'omgekeerd inzamelen' waarbij de grijze otto uit het straatbeeld verdwijnt en mensen zelf hun restafval naar een ondergrondse container brengen.

Ook te gast is Everwijn Overberg die namens platform Urubin op Facebook juist een handtekeningenactie is begonnen om de grijze container te behouden en die daarvoor een petitie wil aanbieden aan de gemeente met als titel 'Red de grijze container.'

Hoewel de gemeenteraad het beleid vorig jaar al heeft goedgekeurd, wil Overberg zoveel mogelijk mensen op de been krijgen om de actie te ondersteunen. Hij spreekt over 'een onzalig plan' dat vooral ouderen en gehandicapten dupeert en stelt dat de gemeente het beleid 'uit prestige' doordrukt.

Dat zegt ook Gerard Scholten namens een groep oudere bewoners in de omgeving van de Beethovenlaan. "Waarom moet de grijze container weg? Ouderen moeten straks te ver lopen met hun afval." Henk Laan wil dat de gemeente een referendum houdt om na te gaan of de inwoners van Hengelo toe zijn aan 'omgekeerd inzamelen.' Hij stelde eerder onder meer: "Om mij heen wonen vier mensen van boven de tachtig. Die zie ik straks niet met een zakje lopen. Eigenlijk zie ik niemand ermee lopen. Een gemeente hoort hierin faciliterend en dienstverlenend te zijn. Ik ben heel milieubewust, maar dit gaat echt een stap te ver."

Ook zij leveren een bijdrage aan de discussie maandag. Net als Janneke Leferink uit Oele, die juist een uitgesproken voorstander is van het nieuwe beleid. In Oele en Beckum is het 'omgekeerd inzamelen' sinds begin dit jaar al praktijk. Zo zei zij daarover eerder in deze krant: "Ik breng ongeveer één keer in de maand een zakje restafval weg. Daar moet ik vier kilometer voor rijden. Wij wonen in Oele en de ondergrondse container staat in Beckum. Wij wonen op het platteland, maar ik snap dat als je vier hoog woont het een stuk lastiger is om met zo'n zak te sjouwen. Ik begrijp ook best dat mensen er moeite mee hebben, maar het besluit is vorig jaar al door de gemeenteraad genomen en die hebben we zelf gekozen.

Vast onderdeel in het programma is de gesproken column van kunstenaar en kunstorganisator Pier van Dijk. Voor de muzikale omlijsting zorgt Didier Leclaire uit Enschede die zichzelf op akoestische gitaar begeleidt.

Politiek café Hengeloos Peil is een initiatief van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV en het Rabotheater. Het programma maandag in brasserie So Nice van het theater begint om 19.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur.

De uitzending is live te horen op het radiokanaal van Radio Hengelo TV. Vanaf dinsdag zijn de beelden te zien via de digitale kanalen.

(Artikel: Tubantia/Gerard Smink)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.