Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

ProHengelo wil meer karakteristieke panden op monumentenlijst

272228 Schalkburgerstaat

ProHengelo wil dat de gemeente meer doet om het aantal karakteristieke panden te behouden in de stad. De partij zegt te constateren dat er al veel is gesloopt. In een brief aan het college van B en W vraagt de partij of het college bereid is om samen met de Gemeentelijke Monumentencommissie tot een uitbreiding te komen van de gemeentelijke lijst met monumentale panden.

Graag zouden we samen met u willen voorkomen dat er nog meer karakteristieke panden gaan verdwijnen omdat zij slachtoffer worden van een stadsontwikkeling die louter in het teken staat van geld verdienen. Aanleiding voor de brief is de huidige sloop van een witte villa aan de Schalkburgerstraat, een monumentaal pand in één van de karakteristieke straten van Hengelo. In dit gave gebit is een gat geslagen dat later weer wordt opgevuld met een kunsttand in de vorm van een appartementen complex. Het is spijtig voor de aanblik van de stad als geheel dat dit zomaar kan gebeuren, schrijven Wiert Wiertsema en Frank Peters in de brief.

Sinds enige tijd geldt voor de sloop van panden in Hengelo geen vergunningplicht meer. Er hoeft alleen nog een melding van sloop te worden gedaan. ProHengelo wil die regeling niet veranderen. Moderniseren mag best, maar laten de we de stad ontwikkelen met behoud van al het goede dat we qua karakteristieke panden en monumenten in Hengelo nog over hebben.

(Foto: Karakteristieke panden in de Schalkenburgerstaat)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.