Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Hengelo

Hengelo pakt kades Twentekanaal aan

320116 radio twentekanaal

HENGELO Het Twentekanaal gaat in april-mei op slot in verband met grootschalig onderhoud van de sluizen in Delden en Hengelo. Dat is voor de gemeente aanleiding om in die periode twee kades aan te pakken: bij Container Terminal Twente en bij Op- en Overslag Twente. Die kades zijn gemeentelijk eigendom. Kosten: 700.000 euro.

Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met het uitbreiden van de sluis bij Eefde en straks gaat ook het Hengelose deel van het kanaal dicht vanwege het karwei bij de sluizen. In april en mei wordt er daarom niet gevaren en die stille periode wil de gemeente benutten om de kades te vernieuwen. Dat is hard nodig, aldus het college van B en W: de grotere schepen, klasse Va, veroorzaken namelijk erosiegaten voor de damwanden.

Om dit in de toekomst te voorkomen komt er bodembescherming in de vorm van een stortsteen voor de damwanden, en die wordt met beton geïnjecteerd. Dat is een probaat middel tegen het uitspoelen van de boden door de schroeven van grote schepen. Die ingreep kost zeven ton.

Rijkswaterstaat wil het Twentekanaal verbreden om de vaarroute beter geschikt te maken voor grote schepen, maar een mislukte aanbesteding voor de baggerwerkzaamheden heeft anderhalf jaar vertraging tot gevolg. Desondanks worden de sluizen aangepakt en gaat het kanaal bij Delden en Hengelo op slot.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.