Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Overlast eikenprocessierups in Hengelo flink toegenomen.

346190 eikenprocessierups1
Beeld: 1Twente

De overlast van de eikenprocessierups is flink toegenomen in Hengelo. In 2015 kreeg de gemeente nog zestig meldingen binnen. In 2017 was dit aantal 309. De kosten voor de bestrijding lopen daardoor op. Jaarlijks is de gemeente 26.000 euro kwijt voor het wegzuigen en vernietigen, terwijl 3.000 euro is begroot.

De gemeente laat weten dat het vrijwel onmogelijk is om alle nesten te bestrijden. De rups wordt daarom alleen bestreden op plaatsen waar veel mensen komen. Dit gebeurt door de nesten weg te zuigen en te vernietigen. Ook wordt de rups bestreden met nematoden (aaltjes), zoals bij het Twentebad. Dit is een preventieve, maar ook vrij kostbare methode.

Verschillende gemeentes in Nederland experimenteren met alternatieve methoden om de eikenprocessierups te bestrijden. Zo hebben Emmen en Hoogeveen nestkasten opgehangen voor koolmezen. Deze vogels zijn gek op de jonge eikenprocessierupsen. Hengelo zegt die pilots met belangstelling te volgen. "De meeste van deze pilots zijn slechts één of twee jaar geleden gestart, waardoor (nog) niet duidelijk is of het ophangen van nestkasten ook daadwerkelijk leidt tot een vermindering van het aantal rupsen én daarmee de overlas,' zegt het college in een brief aan LokaalHengelo. Deze partij stelde eerder al schriftelijke vragen over de inzet van nestkasten.

Als blijkt dat inzet van nestkasten leidt tot minder rupsen en overlast, dan overweegt Hengelo om op meerdere plekken in de stad nestkasten op te hangen. Daarvoor zullen dan wel extra financiele middelen beschikbaar moeten komen.

De eikenprocessierups rups leeft in eikenbomen en gaat 's nachts in een rij (in processie) op zoek naar voedsel. Vanaf eind april komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen. Als mensen in contact komen met de brandharen van deze rups, kan dat klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen tot gevolg hebben.

(Foto: Wikipedia, license under the Creative Commons)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.