Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

De Hengelose binnenstad, toonbeeld van wederopbouw

408150 marktplein 1955
Beeld: Illustratie / Hengelo.nu

In 1945 was Hengelo de eerste gemeente van Nederland waarvoor een wederopbouwplan werd gemaakt. "Hengelo is nog altijd één van de best bewaard gebleven voorbeelden van de wederopbouw," schrijft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in een publicatie (uit 2016).

Na de Tweede Wereldoorlog werden er drie pleinen aangelegd: een bestuursplein met een nieuw opvallend raadhuis, het stationsplein en de marktplein als hart van het centrum. Alle pleinen werden gekoppeld aan bijzondere, in het oog springende gebouwen. Met de herinrichting van het Hengelose marktplein in 2019-2020 en de mogelijke komst van een replica van het Hijschgebouw midden op het plein, krijgt Hengelo er een markant gebouw bij, gebaseerd op het origineel dat elders jarenlang stond weg te roesten en dat uiteindelijk gesloopt moest worden.

De vraag is of het toonbeeld van wederopbouwarchitectuur in Hengelo in het centrum niet vertroebeld raakt door het plein vol te bouwen. Voorzitter van de Hengelose Monumentencommissie Hans de Gruil noemde eind 2017 de mogelijke komst van een replica van het Hijschgebouw geschiedvervalsing, omdat het er nooit heeft gestaan. Desondanks vond hij ook dat marktplein te groot was en dat het verkleind moest worden. Het winnende Hijschgebouw-ontwerp van West8 voldeed het best in de ogen van de commissie. In een brief aan het college werden de plannen voor de herinrichting "inspirerend" genoemd. Maar zo zei De Gruil in een uitzending van Hengeloos Peil: "Als er maar wel een goeie culturele invulling voor gevonden wordt, want dat heeft Hengelo echt nodig."

De wederopbouwarchitectuur in Hengelo is natuurlijk meer dan drie herkenbare pleinen, waaronder een groot marktplein. Het gaat volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook over een compacte stadskern met gesloten bouwblokken, die naar de randen toe steeds losser is opgezet, de goede bereikbaarheid door rechte, brede wegen. Het gaat over karakteristieke gebouwen in de stad, een grote variatie aan verschillende gevelwanden. Het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed prees de gemeente Hengelo destijds al voor het puienbeleid dat oude gevelwanden in ere hersteld, maar als het hijschgebouw er straks staat, ontneemt het dan niet het zicht op al die in het oog springende wederopbouwgevels?

Dinsdag komt er meer duidelijkheid over de haalbaarheid van een replica van het Hijschgebouw op de markt. Kwartiermaker Gerard Cornelisse moet voor 1 april 2019 een levensvatbaar plan opleveren. Daarna moet blijken hoe groot het draagvlak is. Daarover moet uiteindelijk de gemeenteraad nog een go or no go uitspreken.

Gerelateerde links:

Hengeloos Peil 11 december 2017 over herinrichting Markplein
www.youtube.com/watch?v=C6yv4mqHKWo

Publicatie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:
Hengelo binnenstadToonbeeld van de wederopbouw (PDF)


Website: Erfgoedcommissie Hengelo

Externe links:

Publicatie: Ruimte om vooruit te komen: De kracht van pleinen in buurten en wijken

Rapport: De publieke waarde van pleinen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.