Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Spelenderwijs integreren bij spellenspeciaalzaak De Dondersteen

440125 IMG 3616 1

Sebastiaan van der Pal van spellenspeciaalzaak De Dondersteen in de Wemenstraat en Joost Lefferts van de JP van den Bent stichting hebben een gouden formule ontdekt: Vluchtelingen makkelijker en leuker laten integreren door samen spellen te spelen. En leuk is het zeker! De lachsalvo's overstemmen geregeld de interviews.


"Ik heb mensen om me heen."


Ermiyas uit Eritrea is samen met Joost op Sebastiaan afgestapt want hij had een wens: hij wil graag andere mensen leren kennen, Nederlanders ook, voor de gezelligheid. Maar ook om de taal nog beter te leren en om op een leuke manier te kunnen integreren. En spelletjes doen is een ontspannen en toegankelijke manier om dat mogelijk te maken. "Ik heb mensen om me heen," zegt Ermiyas. En daar wordt hij gelukkig van. Hij neemt je met zijn prachtige lach meteen voor zich in en vertelt in keurig Nederlands dat hij in de interieurbouw werkt. Hij tekent ondertussen een route op een doorzichtig vel omdat hij midden in een heel toegankelijk spel zit. Want Sebastiaan weet precies wat hij uit zijn goedgevulde kasten moet trekken om de jonge vluchtelingen uit Eritrea spelenderwijs van alles te leren wat nuttig is voor de integratie in Nederland.

"We kunnen mensen helpen. Iedereen heeft een leuke avond. Dus waarom niet?"

Joost vertelt dat de samenleving in Eritrea heel ongestructureerd is en dat het voor de Eritreeërs best wel wennen is dat wij hier in Nederland zo veel regels hebben. "En spelletjes hebben ook regels dus dan kunnen ze hier op een hele ontspannen en leuke manier leren hoe regels werken." Sebastiaan beaamt dat: "Het concept spelletjes doen is heel West-Europees en Nederlands. Dat kennen ze in veel andere landen helemaal niet. Maar via spelletjes kun je juist die mensen die op wat voor manier dan ook buiten de boot vallen in contact brengen met anderen." De Dondersteen heeft op die manier ook een sociale functie. "Ik wil zoveel mogelijk mensen hierbij betrekken. Want het werkt. Je ziet dat ze onderling al mailadressen gaan uitwisselen. We kunnen mensen helpen. Iedereen heeft een leuke avond. Dus waarom niet?"

Overigens is iedereen van harte welkom bij de dondersteen. Of je nu jong, oud, eenzaam of autistisch bent: De Dondersteen staat voor spel en plezier!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.