Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Vast afvaltarief ruim 4 euro omlaag

444877 348304 afvalcontainer 2

Vanaf januari gooien inwoners hun vuilniszak met huishoudelijk restafval weg in de restafvalcontainers op het Milieupark vóór de weegbrug. Dat heeft de gemeenteraad op 17 december besloten. Inwoners gebruiken daarvoor hun milieupas, zodat ze het kliktarief betalen. Deze maatregel levert de gemeente een besparing op van 175.000 euro; geld dat gebruikt wordt om het vaste afvaltarief met ruim 4,08 euro te verlagen, maar ook om mobiele milieuparken in de wijken mogelijk te maken. Het gratis stortquotum van 50 kilo per jaar blijft wel bestaan. Het is voor inwoners in 2020 dus niet meer mogelijk om met hun gratis stortquotum vuilniszakken met huishoudelijk restafval weg te brengen naar het Milieupark. Daar is het Milieupark niet voor bedoeld. Dat is er voor grof huishoudelijk afval. Betalen voor je eigen afval Sinds 8 jaar heeft Hengelo diftar. Dat betekent dat iedereen voor zijn eigen afval betaalt. Ongeveer de helft van de Hengelose huishoudens komt op het Milieupark en een deel daarvan gooit huisvuilzakken weg. Dat betekent dat de rest van Hengelo meebetaalt voor dit kleine deel. De kosten daarvan zijn ongeveer 175.000 euro. Het Milieupark accepteert daarom voortaan alleen grof huishoudelijk restafval zoals kapot meubilair, autobanden en gebruikt hout. Daarnaast kunnen inwoners van Hengelo en Borne er veel afvalstromen gratis wegbrengen, zoals verpakkingen, glas, metaal, elektrische apparaten, tuinafval en piepschuim. Op verzoek van de gemeenteraad blijft het gratis stortquotum van 50 kilo wel bestaan in 2020. Mobiel milieupark Door de besparing van 175.000 euro kan de gemeente het vaste tarief met 4,08 euro verlagen. De afvalstoffenheffing is namelijk een sluitende begroting en de gemeente mag niet op afval verdienen . Het vaste tarief gaat daarbij van 159,84 naar 155,76 euro per jaar. De overige tarieven blijven hetzelfde. De gemeenteraad heeft besloten het variabele tarief of kliktarief niet te verlagen, in tegenstelling tot eerdere plannen. Het blijft 1,20 euro kosten om een vuilniszak weg te gooien in de ondergrondse restafvalcontainer. Dat levert extra geld op, omdat in het oorspronkelijke voorstel gerekend is met 0,95 euro kliktarief. Dit levert 197.000 euro extra inkomsten voor de gemeente aan afvalstoffenheffing. Daardoor is er extra geld beschikbaar om de service aan de inwoners te verhogen, zoals een mobiel milieupark in de wijken. Op gezette tijden kunnen inwoners hun grof huishoudelijk afval tegen betaling naar deze mobiele milieuparken brengen. De gemeente verwacht dat dit afvaldump helpt voorkomen. Het idee moet verder nog uitgewerkt worden.

Betalen voor je eigen afval

Sinds 8 jaar heeft Hengelo diftar. Dat betekent dat iedereen voor zijn eigen afval betaalt. Ongeveer de helft van de Hengelose huishoudens komt op het Milieupark en een deel daarvan gooit huisvuilzakken weg. Dat betekent dat de rest van Hengelo meebetaalt voor dit kleine deel. De kosten daarvan zijn ongeveer 175.000 euro. Het Milieupark accepteert daarom voortaan alleen grof huishoudelijk restafval zoals kapot meubilair, autobanden en gebruikt hout. Daarnaast kunnen inwoners van Hengelo en Borne er veel afvalstromen gratis wegbrengen, zoals verpakkingen, glas, metaal, elektrische apparaten, tuinafval en piepschuim. Op verzoek van de gemeenteraad blijft het gratis stortquotum van 50 kilo wel bestaan in 2020.

Mobiel milieupark

Door de besparing van 175.000 euro kan de gemeente het vaste tarief met 4,08 euro verlagen. De afvalstoffenheffing is namelijk een sluitende begroting en de gemeente mag niet op afval verdienen . Het vaste tarief gaat daarbij van 159,84 naar 155,76 euro per jaar. De overige tarieven blijven hetzelfde. De gemeenteraad heeft besloten het variabele tarief of kliktarief niet te verlagen, in tegenstelling tot eerdere plannen. Het blijft 1,20 euro kosten om een vuilniszak weg te gooien in de ondergrondse restafvalcontainer. Dat levert extra geld op, omdat in het oorspronkelijke voorstel gerekend is met 0,95 euro kliktarief. Dit levert 197.000 euro extra inkomsten voor de gemeente aan afvalstoffenheffing. Daardoor is er extra geld beschikbaar om de service aan de inwoners te verhogen, zoals een mobiel milieupark in de wijken. Op gezette tijden kunnen inwoners hun grof huishoudelijk afval tegen betaling naar deze mobiele milieuparken brengen. De gemeente verwacht dat dit afvaldump helpt voorkomen. Het idee moet verder nog uitgewerkt worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.