Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

VIDEO Iconisch treinstel de Blauwe Engel 180 arriveert in Hengelo

Rail Pleasure, het spoorfietsenbedrijf, wist een oud treinstel uit 1953 weten te redden van de sloop. Op zaterdag 7 maart keerde de Blauwe Engel 180 na meer dan 17 jaar terug naar Twente. Vandaag kwam het treinstel aan in Hengelo. In een tijdsbestek van een maand zal de trein in de afleveringskleuren geschilderd worden en worden de ruiten vervangen.

Rail Pleasure gaat de wagon inzetten op het spoorfietsentraject in Twekkelo. Daar is behoefte aan een wacht- en schuilmogelijkheid. Daarvoor wordt het treinstel geschikt gemaakt. Op wat langere termijn is het tevens de bedoeling er een kleine tentoonstelling in te richten en een speelplek voor kinderen te maken.

Dit treinstel is gebouwd door Allan in Rotterdam en maakte deel uit van een serie van 76 exemplaren. Bij de bouw van deze treinstellen is ook de Twentse industrie betrokken, zo leverde Heemaf elektromotoren voor de tractie en werd een deel van de bekleding betrokken van de Hengelose Trijpweverij.

De treinstellen zijn op alle reguliere spoorlijnen in Twente een vertrouwde verschijning geweest, zelfs op een aantal goederenlijnen zijn ze incidenteel te zien geweest. Op de lijn Almelo - Mariënberg is het laatste exemplaar nog in 2002 ingezet. Treinstel 180 reed op die lijn in 2001 haar laatste diensten, maar raakte toen door een motorbrand beschadigd.

De Blauwe Engel heeft toen tot januari 2003 in Hengelo gestaan en is toen naar Haarlem vervoerd. Daar is het treinstel door liefhebbers gedeeltelijk opgeknapt, maar heeft het ook veel last gehad van vandalisme. Zo zit het onder de graffiti en zijn bijna alle ruiten ingegooid. Het ziet er dan ook troosteloos uit, toch blijkt het casco nog verrassend goed te zijn
Foto's: Radio Hengelo TV
Beeld: twitter
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.