Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgerhulpverleners niet naar mensen in quarantaine

453541 IMG 7270 AED klein 2020 08 29 004654 1

Burgerhulpverleners in Twente komen niet in actie bij mensen die in quarantaine zijn geplaatst vanwege het coronavirus. Zij hebben geen persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich en mogen daarom geen hulp verlenen op adressen van personen die besmet zijn. De maatregel is bedoeld om verspreiding van het virus tegen te gaan.

"Het eerste dat je geleerd wordt met EHBO is de eigen veiligheid. Dat geldt hier zeker ook, zegt Henk Poort van Twente Hart Safe. De ambulance rijdt altijd, zij hebben beschermende kleding. Ik denk dat het echt een taak voor hun is. Dat is het natuurlijk al, maar nu helemaal.

Poort verwacht dat de maatregelen tegen het coronavirus straks nog strenger worden en dat burgerhulpverleners wellicht helemaal niet meer mogen reanimeren. Dat laatste is moeilijk en gaat in tegen de missie van Twente Hart Safe om te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners in Twente een plotselinge hartstilstand overleven.

Een burgerhulpverlener is in de praktijk vaak eerder te plaatse dan een ambulance. Meestal zijn er al drie minuten verstreken voordat iemand reanimatie kan toepassen. Die tijd is echt cruciaal. Een oplossing om de registreerde duizenden burgerhulpverleners in de regio te voorzien van beschermde hulpmiddelen is volgens de oprichter van Twente Hart Safe onuitvoerbaar. "Dat is veel te kostbaar."

Twente Hart Safe geeft jaarlijks reanimatiecursussen aan zo'n 2000 mensen. Alle instructieavonden die de komende weken op de planning stonden, zijn geannuleerd. "We doen vanaf maandag even niets meer," aldus Poort.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.